Početna strana > Hronika > Blagi znaci oporavka nemačke i francuske privrede
Hronika

Blagi znaci oporavka nemačke i francuske privrede

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 13. avgust 2009.

Ekonomski pokazatelji objavljeni u četvrtak za Francusku i Nemačku, dve najveće evropske privrede, ukazuju da ove dve zemlje možda izlaze iz recesije posle godine u kojoj su zabeležile negativan privredni rast.

Stopa privrednog rasta, prema novim podacima, u obe zemlje je iznosila 0,3 posto u drugom kvartalu ove godine, u poređenju sa istim periodom 2008.

Ekonomisti prognoziraju da je moguć i dalji pad stope rasta u obe zemlje.

Francuski ministar finansija Kristin Lagard je prekinula godišnji odmor i pozvala jednu radio stanicu da bi objavila nove statističke podatke o rastu domaće privrede pre nego što su objavljeni zvanično.

Analitičari kažu da je ulazak u zonu pozitivnog rasta bio neočekivan i u Francuskoj i u Nemačkoj posle godinu dana stalnog opadanja.

Podaci za svih šesnaest zemalja evro zone (u kojima je evro zvanična valuta) ekonomski pokazatelji su u drugom kvartalu ove godine nastavili pad, iako po znatno manjoj stopi nego do tada.

Iako najnoviji statistički podaci deluju ohrabrujuće, među ekonomistima još vlada zabrinutost jer nije izvesno koliko je ovaj nagoveštaj ekonomskog oporavka jak i pouzdan.

U prilog takvom stavu idu i podaci o nezaposlenosti, koja će najverovatnije u evropskim zemlajma nastaviti rast i ove godine.

Uz to, bankarski sistem je još nestabilan a velike sume novca koji su vlade evropskih zemalja potrošile na ekonomske podsticaje moraće da budu smanjene i zatim ukinute kad tad.

(BBC)