Početna strana > Hronika > Borisov posle sastanka sa Stoltenbergom: NATO jedini garant bezbednosti na Balkanu - sa leve strane Krim, sa desne Istanbul, a iza nas Kosovo
Hronika

Borisov posle sastanka sa Stoltenbergom: NATO jedini garant bezbednosti na Balkanu - sa leve strane Krim, sa desne Istanbul, a iza nas Kosovo

PDF Štampa El. pošta
petak, 13. decembar 2019.

 BRISEL - Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je danas u Briselu da je NATO jedini garant bezbednosti u regionu Balkana, javlja BTA.

"Ne želim da iznosim komentare na račun NATO-a, s obzirom na to da se sa leve strane na Crnom moru nalazi Krim, sa desne Istanbul, a iza nas je i Kosovo", dodao je, kako prenosi Sputnjik, Borisov posle sastanka s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

"Naoružavamo se kako bismo bili snažni i odvratili bilo kakve planove protiv naše teritorije i našeg saveza", rekao je Borisov.

On je dodao da su u toku radovi na nuklearki Belene i naftovodu Balkanski tok kako bi se održao dijalog s Rusijom i ravnoteža koja Bugarskoj omogućava da igra ključnu ulogu u regionu i na Crnom moru.

"Ne radimo ništa prikriveno. Sporazum potpisan s NATO-om o koordinacionom centru u Varni uživa ogromnu podršku širom saveza", rekao je Borisov.

Bugarski premijer je rekao da je tokom sastanka sa Stoltenbergom razgovarao o doprinosu Bugarske o ulasku Severne Makedonije u NATO potpisivanjem ugovora o prijateljstvu.

Generalni sekretar NATO-a rekao je da Bugarska, koja 2019. godine slavi 15. godišnjicu ulaska u Alijansu, doprinosi zajedničkoj bezbednosti na mnogo načina, kao i bezbednosti Crnog mora, i dodao da se bezbednosno okruženje u crnomorskom regionu promenilo i da će NATO pojačati svoje prisustvo kao odgovor.

Stoltenberg je pozdravio povećanje bugarske potrošnje na odbranu na 3,25 procenata BDP-a u 2019. godini, što Bugarsku svrstava među devet zemalja NATO-a koje ispunjavaju rashode veće od dva procenta BDP-a.

Ovi napori čine NATO jačim, a Bugarsku sigurnijom, rekao je Stoltenberg.

(Tanjug)