Početna strana > Hronika > Branko Ružić: Očekujem datum do kraja januara 2014.
Hronika

Branko Ružić: Očekujem datum do kraja januara 2014.

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 12. decembar 2013.

BEOGRAD - Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić izjavio je večeras da očekuje da prva međuvladina konferencija bude održana do kraja januara 2014. i da je značajno što će tokom te godine dve prijateljske zemlje koje podržavaju Srbiju na putu ka EU, Grčka i Italija, predsedavati EU.

Ružić je rekao da su u Atini, gde boravi u radnoj poseti, predstavljeni prioriteti Srbije u pogledu EU integracija i da je Grčka pokazala visok stepen razumevanja u pogledu uključivanja Srbije u aktivnosti tokom grčkog predsedavanja EU, koje će početi 1. januara.

Ružić je rekao da je zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Dimitris Kourkoulas, koji će prisustvovati sastanku u Briselu 17. decembra, iskazao puno razumevanje za srpsku argumentaciju u pogledu pregovaračkog okvira sa EU.

"Pregovarački okvir bi morao da korespondira sa realnim stanjem, partnerskim odnosom na koji se pozivaju Brisel i Beograd i činjenicom da želimo kao država, pored pokazanog kredibiliteta za koji su nam svi odali priznanje u EU, budemo vrednovani po onome što smo učinili, a ne samo da budemo verbalno podržani", rekao je ministar.

On je kazao da je 2014. godina velika prilika za Srbiju kako bi usmerila proces integracija u pravcu koji će biti u interesu građanki i građana.

Ružić je rekao da je u Atini bilo reči i o otvaranju određenih poglavlja, koja su po sadržaju veoma značajna, i intenzitetu vremena koje je potrebno kako bi se eventualno i zatvorila vrlo komplementarna i vremenskom okviru u kome će Grčka predsedavati i kapacitetima koje Srbija ima.

On je kazao da očekuje da partnerski odnos sa EU bude dokazan činjenicom da će biti usvojen pregovarački okvir i opredeljen datum prve međuvladine konferencije najkasnije do kraja januara 2014.

"Uveren sam da mnogi prijatelji iz redova članica EU vide Srbiju kao državu koja je pokazala pragmatičan prisup i vizionarski odnos prema budućnosti zarad interesa građana Srbije i u regonu i smatram da taj partnerski odnos ne može opstati na rečima, već se mora na naki način odraziti činjenjem", rekao je Ružić.

Ministar je rekao da proaktivan odnos vlade i šefa pregovaračkog tima u velikoj meri razvejao sve eventualne sumnje kod nekih država članica i da očekuje da, vrednovanjem onoga što je Srbija učinila i za šta je sposobna da učini ubuduće, dobije datum održavanja.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner