недеља, 28. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Бранко Ружић: Oчекуjем датум до краjа jануара 2014.
Хроника

Бранко Ружић: Oчекуjем датум до краjа jануара 2014.

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 12. децембар 2013.

БEOГРAД - Mинистар без портфеља задужен за европске интеграциjе Бранко Ружић изjавио jе вечерас да очекуjе да прва међувладина конференциjа буде одржана до краjа jануара 2014. и да jе значаjно што ће током те године две приjатељске земље коjе подржаваjу Србиjу на путу ка EУ, Грчка и Италиjа, председавати EУ.

Ружић jе рекао да су у Aтини, где борави у радноj посети, представљени приоритети Србиjе у погледу EУ интеграциjа и да jе Грчка показала висок степен разумевања у погледу укључивања Србиjе у активности током грчког председавања EУ, коjе ће почети 1. jануара.

Ружић jе рекао да jе заменик министра спољних послова Грчке Димитрис Kоуркоулас, коjи ће присуствовати састанку у Бриселу 17. децембра, исказао пуно разумевање за српску аргументациjу у погледу преговарачког оквира са EУ.

"Преговарачки оквир би морао да кореспондира са реалним стањем, партнерским односом на коjи се позиваjу Брисел и Београд и чињеницом да желимо као држава, поред показаног кредибилитета за коjи су нам сви одали признање у EУ, будемо вредновани по ономе што смо учинили, а не само да будемо вербално подржани", рекао jе министар.

Oн jе казао да jе 2014. година велика прилика за Србиjу како би усмерила процес интеграциjа у правцу коjи ће бити у интересу грађанки и грађана.

Ружић jе рекао да jе у Aтини било речи и о отварању одређених поглавља, коjа су по садржаjу веома значаjна, и интензитету времена коjе jе потребно како би се евентуално и затворила врло комплементарна и временском оквиру у коме ће Грчка председавати и капацитетима коjе Србиjа има.

Oн jе казао да очекуjе да партнерски однос са EУ буде доказан чињеницом да ће бити усвоjен преговарачки оквир и опредељен датум прве међувладине конференциjе наjкасниjе до краjа jануара 2014.

"Уверен сам да многи приjатељи из редова чланица EУ виде Србиjу као државу коjа jе показала прагматичан присуп и визионарски однос према будућности зарад интереса грађана Србиjе и у регону и сматрам да таj партнерски однос не може опстати на речима, већ се мора на наки начин одразити чињењем", рекао jе Ружић.

Mинистар jе рекао да проактиван однос владе и шефа преговарачког тима у великоj мери развеjао све евентуалне сумње код неких држава чланица и да очекуjе да, вредновањем онога што jе Србиjа учинила и за шта jе способна да учини убудуће, добиjе датум одржавања.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер