Početna strana > Hronika > Brazil posreduje u pregovorima sa Teheranom
Hronika

Brazil posreduje u pregovorima sa Teheranom

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 17. maj 2010.

Brazilski lider Luiš Injasio Lula da Silva sastaje se sa iranskim liderima pokušavajući da pronađe kompromisno rešenje međunarodnog spora u vezi sa nuklearnim programom Teherana. Da Silva je u Teheranu razgovarao sa iranskim predsednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, a treba da se sastane i sa vrhovnim ajatolom, Alijem Hamneijem.

Brazilski lider se nada da će uspeti da pridobije Iran da prihvati zamenu nuklearnog goriva i izbegne četvrti krug sankcija Ujedinjenih nacija.

Najviši funkcioneri Sjedinjenih Država i Rusije kažu da brazilski pokušaj predstavlja iransku „poslednju priliku“ da izbegne dodatne sankcije.

Sporazumom, koji je Teheran svojevremeno odbacio, predviđa se da Iran svoj niskoobogaćeni uranijum šalje u inostranstvo, gde će se on preraditi u visokoobogaćeni uranijum, koji će služiti kao gorivo za reaktor za medicinska istraživanja.

Neposredno pre dolaska Lula Da Silve u Teheran, portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Ramin Mehmanparast je izjavio da su uslovi možda povoljni za nuklearni sporazum Teheran i Zapada.

Brazil i Turska, članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pokušavaju da pomognu Iranu da mimoiđe sankcije.

Nuklearni dogovor sa Iranom na vidiku?

Turska je nagovestila da je na korak do sporazuma sa Iranom o razmeni nuklearnog goriva. Takav sporazum bi mogao da Teheranu pomogne da izbegne sankcije Ujedinjenih nacija koje prete Iranu zbog tamošnjeg nuklearnog programa.

Tursko Ministarstvo inostranih poslova je saopštilo da bi objavljivanje zvaničnog saopštenja o ovom sporazumu moglo da usledi u ponedeljak.

Iranski zvaničnici pregovaraju u Teheranu sa turskim premijerom Redžepom Taipom Erdoanom i brazilskim predsednikom Luisom Injasiom Lulom da Silvom.

Premijer Erdoan je nešto ranije izjavio da bi do razmene nuklearnog goriva, kao načina da se izađe iz postojeće pat pozicije, moglo da dođe u Turskoj.

(VOA, BBC)