Početna strana > Hronika > Češka vojska i naredne godine na Kosovu
Hronika

Češka vojska i naredne godine na Kosovu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 20. avgust 2009.

Češka će, ako bezbednosna situacija to bude zahtevala, poslati još 100 svojih vojnika u misiju na Kosmetu, koji će se pridružiti kontingentu od oko 550 pripadnika Kfora iz te zemlje, saopštio je češki ministar odbrane Martin Bartak, koji se zajedno s premijerom Janom Fišerom nalazi u dvodnevnoj poseti južnoj srpskoj pokrajini.

Bartak je dodao i da će delovanje češke vojske na Kosovu tokom naredne godine zavisiti od stava NATO, rekao je portparol Ministarstva odbrane Andrej Čirtek.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je, na završetku posete Kosovu 14. avgusta, da je zapadna vojna alijansa odlučila da postepeno smanjuje broj vojnika u sastavu Kfora, „samo uz uslov poboljšanja bezbednosne situacije”. Češka vojska trenutno na Kosovu ima 550 svojih pripadnika, dok će još 100 vojnika za pet dana biti spremno da otputuje u južnu srpsku pokrajinu, ukoliko to bude potrebno, prenela je agencija ČTK.

Čirtek je rekao i da od bezbednosne situacije na Kosovu zavisi i mogućnost smanjenja pripadnika strane misije u pokrajini.

(Tanjug)