Početna strana > Hronika > Crna Gora šalje 40 vojnika u NATO misiju u Avganistanu
Hronika

Crna Gora šalje 40 vojnika u NATO misiju u Avganistanu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 28. jul 2009.

PODGORICA – Crnogorska skupština odobrila je plan o slanju 40 vojnika u mirovnu misiju NATO- a u Avganistanu, što je prvi put da se pripadnici crnogorske vojske pridružuju NATO mirovnjacima.

„Odred vojnika i medicinsko osoblje biće upućeni početkom sledeće godine, dok će dva oficira, koja treba da se pridruže nemačkoj komandi, otići tokom septembra i oktobra 2010. godine”, izjavio je ministar odbrane Borislav Vučinić.

Dvanaest opozicionih poslanika u skupštini, koja ima ukupno 81 mesto, glasalo je protiv upućivanja vojnika u mirovne misije, izrazivši sumnju u uveravanja Vučinića da će vojnici „biti sigurni u oblasti niskog rizika”.

„Tamo postoji obilje rizika”, kazao je Vasilije Lalošević iz opozicione Socijalističke narodne partije, dodavši da, pored internih sukoba i napada talibana, ta oblast predstavlja i raj za proizvođu opijuma.

Crna Gora, koja je već članica programa NATO Partnerstvo za mir, teži članstvu u NATO-u, ali istraživanja javnog mnjenja pokazuju da samo 35 procenata Crnogoraca podržava takav korak, navela je britanska agencija.

(Tanjug)