Početna strana > Hronika > Danske rezerve nafte i gasa biće iscrpljene u narednih 10 godina
Hronika

Danske rezerve nafte i gasa biće iscrpljene u narednih 10 godina

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 10. avgust 2009.

Iako ima status jedine energetski nezavisne države EU, Danska bi uskoro mogla da ga izgubi, jer će rezerve nafte i gasa te zemlje biti iscrpljene u narednih 10 godina.

Danska će uskoro izgubiti status jedine energetski nezavisne zemlje Evropske unije, koji ima od devedesetih godina prošlog veka, jer će, kako ukazuje Nacionalna energetska agencija, rezerve nafte i gasa te zemlje u Severnom moru biti iscrpljene u narednih desetak godina.

Eksploatacija gasa u Danskoj će nastaviti da opada sa 15 milijardi kubnih metara ove godine na oko tri milijarde kubika u 2025. godini, uz približno iste godišnje potrebe na nivou od devet milijardi kubnih metara.

Nacionalna energetska agencija u najnovijem izveštaju upozorava na ozbiljne ekonomske posledice iscrpljivanja energetskih rezervi, jer će zemlja biti prinuđena na sve veći uvoz energenata.

"Za našu industriju 2018. godina znači sutra", izjavio je izvršni direktor najveće danske energetske kompanije DONG Enerdži Andres Eldrup, dodajući da je skoro uveren da u Severnom moru više nema naftnih nalazišta, jer bi ih u suprotnom već otkrili.

U danskom delu Severnog mora radi oko 50 naftnih i gasnih platformi, a vlasnik većine je anglo-holandska kompanija "Šel", prenela je ruska agencija Itar Tas.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner