Početna strana > Hronika > Dominik Rab: Britanija sa SAD i Kanadom priprema sankcije beloruskim zvaničnicima
Hronika

Dominik Rab: Britanija sa SAD i Kanadom priprema sankcije beloruskim zvaničnicima

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 24. septembar 2020.

Velika Britanija, u koordinaciji sa SAD i Kanadom, priprema sankcije usmerene na odgovorne za represiju na protestima zbog spornog reizbora beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, izjavio je danas britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab.

London je želeo da se pridruži sankcijama Evropske unije, ali su one blokirane zato što nisu jednoglasno usvojene.

Rab je zbog tog kašnjenja naložio nadležnim službama da "pripreme sankcije usmerene na odgovorne za ozbiljna kršenja ljudskih prava".

"Koordinišemo se sa SAD i Kanadom kako bismo hitno pripremili odgovarajuće liste", rekao je britanski ministar u parlamentu i ponovio da Velika Britanija "ne priznaje nameštene izbore" u Belorusiji.

Lukašenko je juče položio zakletvu za novi, šesti predsednički mandat, uprkos protestima i zahtevima da se povuče posle 26-godišnje vladavine.

Visoki predstavnik EU Žozep Borel izjavio je danas da EU odbija da prizna Aleksandra Lukašenka za predsednika Belorusije.

Evropski parlament je prošle nedelje usvojio rezoluciju kojom je odbacio zvanične rezultate avgustovskih predsedničkih izbora u Belorusiji i naveo da Lukašenka neće smatrati legitimnim predsednikom pošto započne novi mandat.

(N1) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner