среда, 27. јануар 2021.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > ДПС у нови програм унео одредбу о залагању за "обнову Црногорске православне цркве"
Хроника

ДПС у нови програм унео одредбу о залагању за "обнову Црногорске православне цркве"

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 08. новембар 2019.

 За разлику од прошлог програма чије прво поглавље носи назив "Ми хоћемо Црну Гору у ЕУ и НАТО", нови програм се окреће људима и прва тачка програма носи назив "Вјерујемо у моћ људи".

Нјважнија измјена, у односу на претходни Програм, се односи што је ДПС у нови програм унио одредбу да ће се залагати за обнову Црногорске православне цркве.

"Радићемо на обнови Црногорске православне цркве, као неодвојивог дијела црногорског државног и националног идентитета. Наша је додатна обавеза снажење црногорског националног идентитета, који је највише на удару оних који својим патерналистичким приступима и њеном негацијом и културном асимилацијом негирају потребу постојања Црне Горе", наводи се у Предлогу програма тачки 5 под називом „Оснажујемо идентитет Црне Горе“.

У том партијском документу који је срочен у девет тачака посебна пажња се посвећује инвеститорима и инвестицијама, развоју дигиталног друштва и стварању ефикасније јавне администрације.

За разлику од прошлог програма чије прво поглавље носи назив "Ми хоћемо Црну Гору у ЕУ и НАТО", нови програм се окреће људима и прва тачка програма носи назив "Вјерујемо у моћ људи".

"Ми вјерујемо у моћ људи и њихову способност да се развијају и искажу као појединци. Вјерујемо у бољу будућност. У том циљу морамо бити јединствени, солидарни и повезани у остварењу дефинисаних демократских циљева. Људи се, природно, међусобно разликују, али су истовремено и сви једнаки. Као што је и сваки појединац јединствен", пише у Програму.

13. јул светионик: Чланство у ЕУ се помиње касније, а као звијезда водиља Програма је одређен 13. јул Дан устанка црногорског народа.

„У временима у којима почињу да блиједе сјећања на важност антифашистичких тековина, како због протока времена, тако и због раста екстремно десних политика, које покушавају да прекрајају историју и релативизују заслуге побједника над фашизмом и одговорност фашиста, све ово постаје још

важније. Црногорски општенародни 13-јулски устанак, кад смо се сврстали у демократску коалицију слободног свијета, остаје наш светионик за сва времена“, поручује се у Програму.

Инвеститори као центар економије: У тачки 2 Предлога програма под називом „Улажемо у модерну економију и повезаније друштво“, види се заокрет ДПС-а ка десном центру будући да у први план ставља инвестиције и инвеститоре, а борба за радничка права тек у назнакама.

„Наша економска политика заснива се на равнотежи између фискалне одговорности, индивидуалних права и одговорности, и квалитетне социјалне политике. У средишту овако постављене равнотеже налазе се инвестиције“, истиче се у Предлогу програма.

„Инвестираћемо више него до сада и наставити да подстичемо приватне инвестиције како би се увећала основица у будућности, а тиме и издвајања за неекономске дјелове система“, објашњава се у Програму.

У Тачки 3. под називом „Подстичемо предузетничку културу и инвестиције“ ДПС се залаже за економску независност сваког појединца.

„За систем који ће награђивати и промовисати предузетнички успјех, али и систем који ће разумјети пословни неуспјех, и који ће стварати услове за поновни покушај. Наша економија треба да буде отворена за све идеје валоризације личних потенцијала. Једино тако сваки радно способни појединац може учествовати у друштвеном просперитету. Желимо да допринесемо да филозофија успјеха, предузетнички дух и вјера у сопствене способности потисну сумњу и недостатак самопоуздања“, каже се у том одјељку програма.

Предузетничка култура и филозофија, према ДПС-у, треба да буду основ за образовање младих, боље коришћење ресурса којима располажемо и лакше уочавање опција будућег развоја.

Дигитално друштво и ефикасна јавна администрација: У Програму се јасно види да ДПС прати савремене трендове па се помиње развој дигиталног друштва и ефикаснију јавну администрацију.

„У складу с тим, наставићемо с реформом јавне управе јер грађани требају државу која је њима на услузи. Посвећени смо овом послу како бисмо добили рационалнију, сређену, дигитализовану и ефикасну администрацију кроз коју ће грађанин брзо и лако добијати потребне услуге“, наводе аутори Програма.

Реформа дипломатије и боља сарадња са дијаспором: ДПС је у Предлогу програма јасно најавио реформу дипломатије али нову стратегију вањских односа.

„Полазећи од позиције у региону, водеће улоге у процесу европских интеграција, и чланства у Сјеверноатлантској алијанси, припремићемо нову стратегију вањских односа Црне Горе и реформисати дипломатију“, пише у Програму.

Кроз нови стратегијски оквир, како се даље наводи, додатно ћемо ојачати мјесто Црне Горе на регионалној и међународној сцени користећи и предности које наш положај има.

„Оснажићемо дипломатију како би помогли нашој привреди у изласку на страна тржишта, довели додатне инвестиције у Црну Гору и додатно радили на заштити наших грађана у иностранству, и укидању препрека за безвизно путовање. Црна Гора се поноси својим исељеништвом, које је важан ресурс општег напретка црногорског друштва“, констатује се у Предлогу програма партије.

Предсједници градски одбора –професионалци: Најважнија промјена у Статуту партије је она да ће предсједници општинских одбора бити професионалци. Уколико они волонтерски обављају функцију, онда потпресједник мора бити професионалац.

„Функција Предсједника Општинског одбора је професионална, осим у изузетним случајевима када по одлуци Предсједништва партије предсједник општинског одбора може дужност обављати волонтерски, у ком случају је функција потпредсједника општинског одбора професионална“, наводи се у Предлогу статута.

Иако се очекивала већа заступљеност младих, у Предлог статута је остала иста одредба као из некадашњег документа.

„Партија обезбјеђује механизме за адекватну заступљеност младих на начин да у мјесним одборима, општинским одборима, Одбору Пријестонице, односно Одбору Главног града и Главном одбору буде изабрано најмање 20% младих“, закључује се у Предлогу статута.

(Аналитика)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер