Početna strana > Hronika > Dragoljub Mićunović: Male stranke da prestanu sa ucenama
Hronika

Dragoljub Mićunović: Male stranke da prestanu sa ucenama

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 03. avgust 2009.

Manje stranke unutar vladajuće koalicije moraju da prestanu s ucenjivanjem. Kada bi i došlo do raspada koalicije o kome se toliko licitira, i ti sitniji partneri koji i zatežu konopac morali bi da se zapitaju da li to za njih znači samoubistvo i da znaju da uvek postoji drugi način da se zakrpi rupa koja bi nastala izlaskom bilo koga od njih – kaže u razgovoru za „Blic nedelje“ Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta DS. 

Da li je spor oko zakona o informisanju ugrozio koaliciju, postoji li mogućnost raspada? 

I da je pao zakon, ne bi pala Vlada. Od toga je napravljena propagandna priča za slučaj da se izbori dogode i pušteni su probni baloni, više da bi se dramatizovala situacija nego što je ona objektivno problematična. Taj zakon je primer kako se od vrlo značajne stvari, a to je uređenje slobode štampe, može napraviti političko i politikantsko pitanje, s kojim se gube stvarne mogućnosti da se razgovara o tom problemu. 

Zašto je odloženo glasanje i kakav je vaš stav o zakonu o informisanju?

Mislim da je ovo glasanje zakazano za 31. avgust pre svega uvažavanje uzbuđenja koje se oko zakona stvorilo i prilika da se nađe najbolji način da se ovo pitanje reši. Moj stav je da nema slobode štampe u pravom smislu, niti njenog kvaliteta bez njene odgovornosti. Ako neko kaže da će to uvesti autocenzuru, moramo se zapitati zašto je to zapravo loše. Ako čovek ima autocenzuru koja je izraz njegove moralne odgovornosti, on neće biti prestrašen bilo kakvom kaznom. Ipak moram da kažem da su kazne prevelike i da se s tim ne slažem. Ali zašto bi samo postojanje kazni zaplašilo jednog savesnog čoveka. Da li će zakon proći tog 31. avgusta, zavisiće od toga da li ćemo doneti te dodatne zakone, poput zakona o koncentraciji medija, kojima će se eventualne teške posledice ovog zakona umanjiti. Mislim da s ovim odlaganjem imamo vremena da napravimo dobar set evropskih zakona.

Očekujete li da će G17, nakon spora oko zakona o informisanju i sukoba sa SPS, ubuduće blokirati druge zakone?

To je stvar Vlade, oni moraju da se o tome dogovore i mislim da je to već u planu. Ne sme da postoji ucenjivanje o kome sam već govorio, posebno zato što je u interesu svih koji se nalaze u koaliciji da ova vlada opstane.

Budući da je G17 stranka koja u očima javnost nosi balast, vidite li njihovo odvajanje kao potez koji će DS-u doneti bolji rejting?

Mislim da tu više postoji ucenjivanja i pretnji nego objektivnih okolnosti. G17 ima prava da vodi politiku kako želi, ali zato ima i obaveze da se ponaša odgovorno prema koaliciji i da zna da bilo kakav prizvuk ucenjivanja nije dobar. Istina je da postoje značajne razlike, naročitu u odnosu na ekonomiju, ali G17 je u mnogim reformskim poduhvatima bio naš partner i mislim da zbog toga treba ispraviti šumove koji postoje u komunikaciji. Teško je sada kada su izbori iza nas proceniti koliko smo dobili, a koliko samo mandata izgubili zajedničkim nastupom sa drugim strankama. Da smo išli posebno, svačija bi se težina znala i onda bi bilo lako ustanoviti proporciju u podeli vlasti. Videćemo za šta ćemo se opredeliti na sledećim izborima, ali mislim da će na kraju ipak svi ostati u tom bloku oko DS.

Najavljuju se i druge promene na našoj političkoj sceni, SDP formira veliku stranku. Gde će se u takvoj raspodeli nalaziti DS?

Pozicija DS se ne menja. Čini mi se da stranka koja bi trebalo da se formira oko SDP-a počiva više na saradnji po ideološkoj srodnosti. Još ne vidim neke velike promene, pogotovo zato što se pominje veliki broj političkih grupa koje su odavno odsutne sa naše političke scene, pa ne verujem da sada to može da privuče veliku pažnju. Mislim da ćemo mi ostati u bliskoj vezi sa aktuelnom socijaldemokratskom partijom, ali da će to postati neka veća partija koja može ugroziti DS, to sigurno ne. 

(Blic)