Početna strana > Hronika > DŽozef Stiglic kritikuje MMF
Hronika

DŽozef Stiglic kritikuje MMF

PDF Štampa El. pošta
sreda, 10. decembar 2008.

Evropa će više osetiti posledice krize nego SAD, smatra američki nobelovac DŽozef Stiglic i dodaje da nesklad između delovanja SAD i MMF-a doprinosi ekonomskoj krizi. Zemlje koje su ušle u "stend baj" aranžman sa MMF-om nisu imale veliku korist od toga, kaže Stiglic.

Američki ekonomista i dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju DŽozef Stiglic ocenio je da će i region u kome se nalazi Srbija biti pogođen finansijskom krizom, jer zavisi od Evrope, koja će pretrpeti još veće posledice krize nego SAD.

Neke države će biti direktno pogođene na trgovinskom nivou, duge zbog pada cena sirovina, a mnoge i kroz globalna finansijska tržišta, ukazao je Stiglic, na predavanju "Globalna ekonomska kriza sa prognozom uticaja na Balkan", povodom obeležavanja 10 godina rada kompanije "Delta Đenerali".

Američki ekonomista je istakao da će prezadužene zemlje biti više pogođene jer moraju da uzimaju novac po višim kamatama, kao i zemlje sa većim deficitom.

"Ova kriza počela je u centru, odnosno u SAD, ali će periferija biti najviše pogođena, jer će trpeti izvoz i strane direktne investicije", objasnio je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju.

Stiglic je istakao da su uzroci krize to što su u SAD ohrabrivani oni koji su na kratke staze preuzimali velike rizike, odnosno krediti su uzimani na nedovoljno transparentan način, tako da banke nisu znale svoje bilansno stanje.

Američki ekonomista izjavio je da generalno gledano zemlje koje su ušle u "stend baj" aranžman sa MMF-om nisu imale veliku korist od toga.

Stiglic je u razgovoru sa novinarima u Beogradu istakao da je MMF tražio od zemalja u razvoju da se centralne banke fokusiraju samo na inflaciju, tako da nisu brinule o finansijskoj stabilnosti.

Američki ekonomista smatra da globalnoj krizi doprinose različiti koncepti SAD i MMF-a.

"U SAD se teži ka smanjenju kamatnih stopa, dok MMF želi da se kamatne stope povećaju, a troškovi smanje", objasnio je Stiglic.

Stiglic je ocenio da je problem i to što delovanje MMF-a previše odražava mišljenje "Vol strita" odnosno finansijskog sektora, što nije nužno dobro za ostatak ekonomije.

Nobelovac je istakao da se američki finansijski sistem nije pokazao kao uspešan u upravljanju rizikom, što je imalo duboke spoljne efekte na privredu širom sveta.

Deo problema predstavlja nedostatak globalnih regulativa za finansijski sektor, smatra Stiglic i ističe da mora da postoji globalni odgovor na krizu.

(PTC)