Početna strana > Hronika > Evropska komisija: Platforma H (nekadašnji Tviter) društvena je mreža na kojoj se deli najviše dezinformacija i laži u pogledu broja objava
Hronika

Evropska komisija: Platforma H (nekadašnji Tviter) društvena je mreža na kojoj se deli najviše dezinformacija i laži u pogledu broja objava

PDF Štampa El. pošta
sreda, 04. oktobar 2023.

Platforma X, nekadašnji Tviter, društvena je mreža na kojoj se deli najviše dezinformacija i laži u pogledu broja objava, pokazuje, između ostalog, istraživanje Evropske komisije koje je sprovedeno na ispitanicima u nekoliko zemalja članica Evropske unije.

Naime, kako piše britanski servis BBC, istraživanje je sprovedeno na 6.000 jedinstvenih objava na društvenim mrežama Fejsbuk, Instagram, Linkedin, TikTok, Iks i Jutjub, a nalazi studije pokazuju da društvene mreže globalno prenose sadržaj koji je osetljiv i koji je nedovoljno proveren, odnosno manipulativan, prenosi Demostat.

Studija je analizirala sadržaj u tri zemlje koje se smatraju posebno izloženim riziku od dezinformacija – Španiji, Poljskoj i Slovačkoj.

U međuvremenu, EU je izdala upozorenje Ilonu Masku da se pridržava novih zakona o lažnim vestima i ruskoj propagandi nakon što je otkriveno da X ima najviše dezinformacija u odnosu na druge velike platforme na društvenim mrežama, objavio je Gardijan.

Izveštaj je analizirao razmere dezinformacija u novom izveštaju koji je po prvi put otkrio razmere lažnih vesti na društvenim medijima širom EU, sa milionima lažnih naloga uklonjenih sa TikToka i Linkedina. Zanimljivo je da je Fejsbuk proglašen za drugog najgoreg prekršioca kada je reč o dezinformacijama, navodi se u izveštaju, koji takođe navodi da ako društvene mreže ne budu u skladu sa evropskim pravilima za razmenu podataka, Brisel bi u bliskoj budućnosti mogao da ih proglasi nelegalnim prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA), koji je stupio na snagu u avgustu.

U međuvremenu, Fejsbuk i drugi tehnološki giganti, uključujući i Gugl, TikTok i Majkrosoft, potpisali su kodeks prakse koji je izradila EU kako bi osigurali da se mogu na vreme pripremiti za rad u okviru novih zakona. Tviter je napustio kodeks prakse, ali je prema novom zakonu obavezan da se pridržava pravila ili će se suočiti sa zabranom širom EU.

Oštre kritike Masku i X-ovim politikama objavljivanja

„Gospodin Mask zna da nije izuzet time što napušta kodeks prakse. Postoje obaveze prema strogom zakonu. Dakle, moja poruka za Tviter/X je da se morate pridržavati. Pazićemo šta radite“, rekla je evropska komesarka Vera Jurova, koja je odgovorna za primenu novog kodeksa protiv dezinformacija.

Izveštaj od 200 stranica opisuje rad glavnih platformi u prvih šest meseci 2023. godine kako bi se pripremile za poštovanje novog zakona i podiže poklopac iza kulisa napora Fejsbuka i drugih da smanje rusku propagandu, govor mržnje i druge dezinformacije.

„Ruska država je ušla u rat ideja da zagadi naš informacioni prostor poluistinama i lažima kako bi stvorila lažnu sliku da demokratija nije ništa bolja od autokratije“, rekla je Jurova.

Vlasnik Linkedina, Majkrosoft, sprečio je stvaranje 6,7 miliona lažnih naloga i uklonio 24.000 komada lažnog sadržaja Jutjuba u vlasništvu Gugla, i saopštio je EU da je uklonio više od „400 kanala uključenih u operacije koordinisanog uticaja povezane sa Istraživačkom agencijom “, a sponzorisane od strane Rusije“.

Istovremeno, TikTok je već uklonio skoro šest miliona lažnih naloga i 410 neproverljivih oglasa. Gugl je uradio isto, uklonivši reklame sa skoro 300 stranica povezanih sa „sajtovima za propagandu koje finansira država“ i odbacivši više od 140.000 političkih oglašivača zbog „neuspešnih procesa verifikacije identiteta“.

Meta je, navodi se u izveštaju, proširila svoju proveru činjenica na 26 partnera koji pokrivaju 22 jezika EU, uključujući i češki i slovački. TikTok, koji je nedavno kažnjen sa 345 miliona evra (300 miliona funti) zbog kršenja pravila o zaštiti podataka o deci, takođe radi na usklađivanju sa DSA. Majkrosoft, drugi učesnik kodeksa prakse, rekao je EU da je ili izbrisao informacije ili smanjio sumnjive informacije u vezi sa 800.000 upita za pretragu o ratu u Ukrajini.

(Demostat-N1)

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner