Početna strana > Hronika > Florans Parli: Iako Srbija nije članica NATO, ona aktivno sarađuje sa Alijansom i daje efikasan doprinos našoj kolektivnoj odbrani
Hronika

Florans Parli: Iako Srbija nije članica NATO, ona aktivno sarađuje sa Alijansom i daje efikasan doprinos našoj kolektivnoj odbrani

PDF Štampa El. pošta
petak, 13. decembar 2019.

 U autorskom tekstu uoči posete Srbiji ministarka vojske Francuske Florans Parli je istakla da "vojske Srbije i Francuske treba da se bolje upoznaju i da više rade zajedno".

U tekstu za Politiku dodala je da je "Francuska neumorna zagovornica ambiciozne evropske odbrane."

"Evropa mora da preuzme svoj status ekonomske i demokratske sile i obezbedi sredstva za sopstveni suverenitet" rekla je Parli i dodala da cilj takve politike nije da zameni NATO već da postane jedan od njegovih stubova.

"Iako Srbija nije članica NATO, ona aktivno sarađuje sa ovom organizacijom i daje snažan i efikasan doprinos našoj kolektivnoj odbrani i to treba da bude uvaženo u pravoj meri", rekla je Parli.

Istakla je i da odnosi Srbije i Francuske imaju bogatu istoriju i da o tome svedoči "bratstvo po oružju" u Prvom svetskom ratu, ali i "bogatstvo 180 godina diplomatskih odnosa".

"Poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji u julu omogućila je da se pokrene zajednička dinamika u korist dve zemlje, napisala je Parli i dodala da Francuska i Srbija žele "zajedno da se okrenu budućnosti".

(Beta)