Početna strana > Hronika > Gabrijel Eskobar: Ne postoji nikakva mogućnost otcepljenja Republike Srpske, što pre treba izvršiti integraciju Zapadnog Balkana u EU
Hronika

Gabrijel Eskobar: Ne postoji nikakva mogućnost otcepljenja Republike Srpske, što pre treba izvršiti integraciju Zapadnog Balkana u EU

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 21. oktobar 2021.

Gabrijel Ekobar, specijalni izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan, izjavio je da što pre treba izvršiti integraciju Zapadnog Balkana u EU, jer su ljudi Balkana povezani s Evropom u ekonomskom i kulturnom smislu i poručio da ne postoji nikakva mogućnost otcepljenja Republike Srpske.

Eskobar je to rekao u razgovoru sa predsedavajućim Predsedništva BiH Željkom Komšićem, koji je istakao da ohrabruje da nije isključeno proširenje EU na Zapadni Balkan.

Kako prenosi sarajevski portal Kliks, sagovornici su konstatovali da integracija u EU može biti faktor stabilizacije političkih prilika u regionu.

Eskobar je, navodi se, izrazio punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i dodao da ne postoji nikakva ustavna mogućnost za otcepljenjem Republike Srpske.

Osudio je najavu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, koji, kako se navodi, vodi ka eskalaciji, a na to mu je Komšić rekao da na provokacije Dodika neće nasedati te da strogo insistira samo na institucionalnom odgovoru i radu Tužilaštva BiH.

Eskobar je rekao da je "upravo takav liderski pristup u rešavanju problema ono što SAD podržavaju.

Komšić je, dodaje se, Eskobara upoznao i o policijskoj vežbi koja će biti održana sutra u Istočnom Sarajevu, Doboju i Prijedoru, u kojoj učestvuju MUP i Žandarmerija Republike Srpske, što je ocenio kao provokaciju s ciljem proizvodnje konflikta.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner