Početna strana > Hronika > Gabrijel Eskobar: Usvajanje zakona o stranim agentima u RS antidemokratski i opasan čin
Hronika

Gabrijel Eskobar: Usvajanje zakona o stranim agentima u RS antidemokratski i opasan čin

PDF Štampa El. pošta
petak, 22. septembar 2023.

 Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da bi usvajanje zakona o stranim agentima u Republici Srpskoj bio antidemokratski i opasan čin koji udaljava BiH od Evrope.

Eskobar je rekao da je predlog zakona o stranim agentima, koji bi sledeće sedmice trebalo da razmatraju poslanici Skupštine Republike Srpske, „identičan onom koji se primenjuje u Rusiji“.

„Dakle, za nas je to antidemokratski čin, opasan čin. I mi to vidimo kao očajnički potez vlasti koja pokušava da ućutka nezavisne novinare da ukažu na sve nedostatke“, kazao je Eskobar u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Naveo je da taj zakon „nikako ne može pomoći da se Bosna i Hercegovina, a posebno Republika Srpska, približi Evropi“.

„Ali, mislim da je to plan. Mislim da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik zapravo nema nameru da pomogne približavanju Republike Srpske Evropi“, dodao je američki diplomata.

Vlada Republike Srpske, predvođena Dodikovom strankom, u martu je usvojila predlog zakona o stranim agentima, koji predviđa posebnu prismotru nevladinog sektora finansiranog iz inostranstva i zabranu političkih aktivnosti.

Eskobar je za RSE ponovio da je „pomalo uznemiren“ zbog poruka koje dolaze iz Prištine o svrstavanju specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka na stranu Srbije, i dodao da kod njega „ne nalazi nikakve dokaze pristrasnosti“.

Naveo je da SAD očekuju da obe strane „pojačaju svoju posvećenost“, a od vlade Kosova da bude konstruktivnija i da pokaže „više pragmatizma i realizma u svom pristupu EU“.

Upitan da li SAD, poput EU, razmatraju potencijalne mere prema obe strane zbog izostatka napretka u briselskom dijalogu, Eskobar je naveo da bi pre upotrebio termin posledice, a ne mere.

„Posledice sa kojima se suočava Kosovo jesu da se EU, ako odbiju da sarađuju sa njom, neće angažovati na dodatnoj pomoći i dodatnim merama za integraciju. Mislim da te mere imaju uticaja na Kosovo i na kosovsku ekonomiju. Nadam se da će SAD moći da rade sa Kosovom na pronalaženju načina da se te mere uklone u 2024. godini“, kazao je Eskobar.

Naveo je da su te mere uvedene na neodređeno vreme, „dokle god se ne krene ka napretku u primeni Ohridskog sporazuma i plana za deeskalaciju“.

O formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, Eskobar je rekao da su SAD više puta rekle da ona „ne bi trebalo da stvori probleme unutar Kosova, u njegovom funkcionisanju“.

„Treba da bude u skladu sa njihovom legislativom, treba da bude u skladu sa Ustavom Kosova. Tako da i dalje mislim da u okviru toga postoji ogroman kapacitet kako bi se dozvolilo Srbima da upravljaju svojim opštinskim službama na način koji najbolje odgovara njihovim građanima, a da ne postanu Republika Srpska“, kazao je.

Povodom formiranja vlade u Crnoj Gori, Eskobar je naveo da su u SAD „izuzetno uzbuđeni zbog nivoa partnerstva“ koji očekuju sa novim crnogorskim predsednikom Jakovom Milatovićem i budućim premijerom te zemlje.

„Predsednik Crne Gore je dobro primljen u Njujorku i ostavio je veoma pozitivan utisak na sve sa kojima je komunicirao iz američke vlade. I svi smo se u svakoj izjavi, u svakom saopštenju, složili da je trenutno najveći izazov za evropsku bezbednost ničim izazvana agresija na Ukrajinu“, rekao je Eskobar za RSE.

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner