Početna strana > Hronika > Sputnjik: Arno Gujon od septembra 2018. ne može na KiM, njegova tužba i dalje u fioci kosovskog suda
Hronika

Sputnjik: Arno Gujon od septembra 2018. ne može na KiM, njegova tužba i dalje u fioci kosovskog suda

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 12. avgust 2019.

Poznati francuski i srpski humanitarac Arno Gujon, koji duže od 15 godina preko organizacije „Solidarnost za Kosovo“ pomaže Srbima sa Kosova i Metohije, od septembra prošle godine ne može, odlukom Prištine, da uđe na teritoriju Kosmeta.

Gujon za Sputnjik kaže da je reč o političkoj odluci, čije je obaranje pravno gledano „skoro nemoguća misija“. On ističe da mu sve to teško pada, posebno zato što nema razloga za zabranu koja mu je izrečena. Humanitarcu je, naime, 10. septembra 2018. godine uručena zabrana ulaska na Kosovo i Metohiju, u kojoj ne piše obrazloženje. Kako kaže, odmah se žalio ministarstvu unutrašnjih poslova privremenih institucija Kosova da revidiraju ovu proizvoljnu odluku.

Ne kažu zašto

„Oni su odbili moju žalbu, takođe bez obrazloženja. Sledeći korak je bila tužba upravnom sudu Kosova i ta tužba nikada nije došla na red. I dalje stoji tamo verovatno u nekoj fioci, a obrazloženje zašto mi je zabranjen ulazak i dalje ne znam“, objašnjava Gujon.

Prema njegovim rečima, za sada sve stoji u mestu, što je veliki problem, kako za njega lično, tako i za projekte koji su preko organizacije „Solidarnost za Kosovo“ pokrenuti u južnoj srpskoj pokrajini.

Gujon navodi i da su mu ruke vezane, jer ne može da se žali nijednoj drugoj instituciji van Kosova, jer Kosovo nije priznata država i samim tim nije član nijedne međunarodne organizacije.

"Sve je u njihovim rukama, sve mora da se radi unutar njihovih institucija"

Pravno gledano - to je skoro nemoguća misija

„Nisu član Saveta Evrope, da bih mogao da ih tužim u Strazburu. Sve je u njihovim rukama, sve mora da se radi na Kosovu, unutar kosovskih institucija, a pošto je tamo sve ispolitizovano, onda je meni veoma teško. To je politička odluka koja je verovatno došla sa vrha, a moram preko njihovih institucija da oborim ovu odluku. Pravno gledano - to je skoro nemoguća misija“, kaže Gujon.

On nema nameru, kako dodaje, da se preda, i uveren je da će uspeti da ukine tu odluku koja je nerazumljiva i da će u narednom periodu ponovo moći da uđe na Kosovo i Metohiju i da nastavi sa svojim humanitarnim radom.

(Sputnjik)