Početna strana > Hronika > Hašim Tači: Novi pregovori o Kosovu potpuno neizvodljivi
Hronika

Hašim Tači: Novi pregovori o Kosovu potpuno neizvodljivi

PDF Štampa El. pošta
utorak, 03. avgust 2010.

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da je ideja vlasti Srbije o novim pregovorima o statusu Kosova "potpuno neizvodljiva", tvrdeći da je Kosovo "već sto odsto nezavisno".

"Kosovo je nezavisno i suvereno sto odsto. Priznato je od strane najmoćnijih zemalja sveta, deo je Svetske banke i MMF-a. Ideja iz Srbije je iz opticaja ideja Slobodana Miloševića i nešto što je najmanje moguće, nešto što ne treba ni Srbiji ni regionu i kao takva će uskoro otići u zaborav", rekao je Tači u intervjuu za BBC.

Tači očekuje nova priznavanja za Kosovo posle odluke Međunarodnog suda pravde (MSP), verujući da će to učiniti i pet zemalja Evropske unije koje to još nisu učinile.

"Mislim da će posle objavljivanja mišljenja Suda uslediti nova priznanja (nezavisnosti Kosova). Srbija će, naravno, nastaviti sa svojom destruktivnom ulogom, ali bez sposobnosti i bez uticaja na međunarodnu javnost da zaustavi napredovanje Kosova", rekao je Tači.

"Imali smo sastanak sa državnom delegacijom Grčke. U stalnom smo kontaktu sa vlastima Španije, Rumunije i indirektno sa vlastima Kipra. Ono što je važno je da su sve zemlje EU pozdravile odluku MSP-a. To je prvi korak, a drugi je autonomna odluka odgovarajućih država. Verujem da postoji dobra volja od strane Rumunije i Slovačke", naveo je on.

(Tanjug-Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner