Početna strana > Hronika > Hašim Tači u Briselu: Ko god bude novi izaslanik EU za dijalog Beograd-Priština, mora Kosovo tretirati kao suverenu državu
Hronika

Hašim Tači u Briselu: Ko god bude novi izaslanik EU za dijalog Beograd-Priština, mora Kosovo tretirati kao suverenu državu

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 16. februar 2020.

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je večeras u Briselu da ko god bude imenovan za izaslanika Evropske unije za dijalog Beograd-Priština mora „Kosovo tretirati kao suverenu državu“.

Tači je po završetku susreta čelnika EU i vođa zemalja Zapadnog Balkana rekao da je uloga Evropske unije u rešavanju kosovskog pitanja i dijaloga s Beogradom važna, ali da je uloga Amerike nezamenljiva.

On je naveo da se sastanku EU-Zapadni Balkan razgovaralo i o nastavku dijaloga Srbije i Kosova, s perspektivom postizanja konačnog sporazuma.

Tači je potvrdio da je pokrenuta tema imenovanja specijalnog izaslanika i izrazio nadu da imenovanje novog izaslanika neće biti prilika da se „pronađe novo radno mesto za nekog zvaničnika, birokratu ili diplomatu“.

Na pitanje novinara kako gleda na mogućnost da se dijalogom Beograd – Priština bavi izaslanik iz EU države koja ne priznaje Kosovo, Tači je rekao da je kosovska nezavisnost realnost.

„Neka dođe ko god želi, Kosovo je nezavisna i suverena država. Ko god bude bio imenovan mora tretirati Kosovo kao suverenu državu, jer u suprotnom, neće imati smisla angažovanje te osobe“, ocenio je kosovski predsednik.

Tači je takođe želeo da ukaže na to da je američka strana u proteklim nedeljama postigla ono što se nije moglo zamisliti u poslednjih 20 godina.

„Naravno da je uloga EU važna, ali je uloga SAD nezamenjiva“, zaključio o je predsednik Kosova.

Kosovo izdano od EU zbog viza

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je Evropska unija (EU) bila spremna za liberalizaciju viza 2016. godine, ali da se to zbog političkih previranja u to vreme nije dogodilo.

Tači je u ekskluzivnom intervjuu za RTK iz Brisela rekao da je postignut napredak, ali i da se ka evropskoj budućnosti kasnilo zbog grešaka, kako je dodao, naročito krajem 2015. i početkom 2016, kada je po njegovim rečima EU bila spremna da omogući liberalizaciju viza.

„Kosovo je imalo i ima razloga da se oseća razočarano i izdano od strane EU zbog liberalizacije viza, pošto je ispunilo tražene kriterijume. Nejedinstvo EU je u velikoj meri loše uticalo na Kosovo da se taj proces nastavi u nedogled“, rekao je Tači.

„Zbog političkih previranja poslali smo najgoru moguću poruku našim partnerima i u EU i u SAD“, rekao je Tači i dodao da je sastanak novih lidera EU sa liderima zapadnog Balkana veoma dobar. On je izrazio nadu da će taj sastanak predstaviti viziju budućnosti zemalja Zapadnog Balkana i da radna večera sa liderima Zapadnog Balkana neće ostati samo na razmeni ideja kao što se događalo u prošlosti.

„Ukoliko ne postoje novi predlozi, to će biti samo nastavak status quo, opasnog za zemlje Zapadnog Balkana i puka obaveza, jer Kosovo je zaista imalo i ima razloga da bude veoma razočarano i oseća se izdato od EU zato što nije doneta odluka o viznoj liberalizaciji“, rekao je Tači. Predsednik Kosova, koji u Briselu prisustvuje neformalnoj večeri koju je za lidere zemalja Zapadnog Balkana organizovao predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, ocenio je i da „zapadni svet“ želi političku stabilnost, funkcionisanje institucija i nastavak demokratskih reformi.

„Stoga je moj cilj i moj poziv celom političkom spektru, vlasti i opoziciji da imamo zajedničku agendu državnog interesa i interesa građana. Ne možemo tražiti ekonomsku pomoć bez stabilnog i verodostojnog partnerstva sa SAD i EU“, zaključio je Tači, prenosi portal Kosovo Onlajn.

(Beta, AP, Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će, po Vašem mišljenju, ljudi u Srbiji primiti vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner