Početna strana > Hronika > Havijer Solana: Ne postoje novi uslovi za kandidaturu Srbije za članstvo u EU
Hronika

Havijer Solana: Ne postoje novi uslovi za kandidaturu Srbije za članstvo u EU

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 13. jul 2009.

BEOGRAD – Visoki evropski predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je danas da EU neće biti potpuna bez Srbije i poručio da ne postoje novi uslovi sa kojima će Srbija biti suočena da bi postala zemlja-kandidat za punopravno članstvo.

„EU neće biti potpuna bez Srbije i Srbija će nastaviti da se kreće kroz proces stabilizacije i pridruživanja - što skorije to bolje. Srbija nema više nikakve uslove da bi postala kandidat za članstvo u EU”, rekao je Solana posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem. Solana je pohvalio odluku Vlade Srbije da od početka ove godine započne jednostranu primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU i izrazio očekivanje da će zvanični Beograd završetkom saradnje sa Haškim tribunalom stvoriti uslove da odluka o odmrzavanju sporazuma bude doneta i Briselu.

„Što se tiče primene SSP, odlazim sa ubeđenjem da će Vlada Srbije učiniti sve da bi ispunila uslov sarađe sa Haškim tribunalom i od tog trenutka sve će se ubrzati”, poručio je Solana.

Solana je susretom sa predsednikom Srbije završio posetu Beogradu, tokom koje se sastao sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministrima Vukom Jeremićem, Ivicom Dačićem i Goranom Bogdanovićem. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost sutra će posetiti Skoplje i Prištinu, a nerednog dana i Podgoricu.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner