Početna strana > Hronika > Hrvatski ministar spoljnih poslova: Teslom se mogu ponositi i Hrvati i Srbi - on je primer slavne osobe s dvostrukim identitetom, uvek je govorio da se ponosi hrvatskom domovinom i srpskim poreklom
Hronika

Hrvatski ministar spoljnih poslova: Teslom se mogu ponositi i Hrvati i Srbi - on je primer slavne osobe s dvostrukim identitetom, uvek je govorio da se ponosi hrvatskom domovinom i srpskim poreklom

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 12. avgust 2019.

Hrvatski Ministar spoljnih i evropskih poslova Goran Grlić Radman rekao je da se i Hrvati i Srbi mogu ponositi Nikolom Teslom, nakon kritika iz Srbije da Hrvatska prisvaja tog slavnog naučnika.

Ministarstvo kulture i informiranja Srbije prošle nedelje je saopštilo da najoštrije osuđuje "nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji naučnika i inovatora Nikolu Teslu.

"Reakcija iz Srbije nepotrebna"

Hrvatska će se na izložbi Ekspo 2020. u Dubaiju predstaviti kao zemlja inovacija s pronalazačima poput Nikole Tesle, Fausta Vrančića i Mate Rimca.

Grlić Radman je u razgovoru za N1 istakao da smatra da je reakcija iz Srbije nepotrebna i da primera slavnih osoba s dvostrukim identitetom ima svugda u svetu.

 

Naveo je primer Nikole Šubića Zrinskog, kojeg slave i Hrvati i Mađari, te Lavoslava Ružičke, Vukovarca nagrađenog Nobelovom nagradom za svoj rad u Švicarskoj.

On je univerzalni čovek, koji je doprineo čovečanstvu


"U svakom slučaju, u jednom dijalogu, možemo se ponositi i Hrvati i Srbi da smo imali takvog jednog čoveka svetskog glasa. On je univerzalni čovek, koji je doprineo čovečanstvu", zaključio je ministar.

(Indeks)