Početna strana > Hronika > IFIMES: Crnogorski kriminal ugrožava sigurnost EU
Hronika

IFIMES: Crnogorski kriminal ugrožava sigurnost EU

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 20. jul 2009.

PODGORICA - Crnogorski organizovani krminal još ugrožava sigurnost država članica Evropske unije i liberalizacija viznog režima, kada formalno stupi na snagu, pokazaće negativne strane, od kojih je najveća što je mafiji otvoren put ka Evropi, izjavo je direktor Međunarodnog instituta za balkanske i bliskoistočne studije (IFIMES) iz Ljubljane Zijad Bećirović.

„Moram reći da je Crna Gora zaista merna jedinica za organizovani kriminal na zapadnom Balkanu, tako da će se posledice takve odluke, kada se formalizuje, ukazati pre svega na području zemalja EU, a ne toliko u samoj Crnoj Gori, i posebno u oblasti organizovanog kriminala”, rekao je on za podgorički „Dan”.

Bećirović je ocenio da je danas u Crnoj Gori na delu vrhunski kriminal, podržan raznim sofisticiranim sredstvima, koji zauzima značajno mesto u regonu, a posebno u oblasti pranja novca.

On smatra da je loš politički segment nedavne odluke Evropske komisije da predloži ukidanje viza Crnoj Gori to što se „režimu Demokratske partije socijalista i njenom lideru Milu Đukanoviću opet daje epitet 'evropski'“, iako je, kako kaže, „u pitanju političko-krminalna tvorevina zasnovana na represivnom aparatu”.

Bećirović kaže da je potez Brisela morao da bude povučen po principu sve zemlje ili nijedna, ali da se sačeka poboljšanje bezbednosne situacije. „Nije korektno nagrađivati jedan režim koji želi da se prikaže kao krajnje evropski, a to je crnogorski, na čijem je čelu Đukanović, zanemarujući činjenicu šta je sve ta vlast dosad negativno uradila”, istakao je on. „Naime, političko-kriminalni režimi, koji ne postoje samo u Crnoj Gori, već ih ima i na Kosovu, BiH, ali i Makedoniji, sada se predstavljaju kao proevropske snage. To je poražavajuće”, navodi Bećrović.

On kaže da je ovakva odluka zapravo „poklon odlazeće Evropske komisije režimima na zapadnom Balkanu, uključujući i Đukanovićev” i da „postoji realna osnova da se veruje da će EU biti još ugroženija od organizovanog kriminala i korupcije, problema posebno izraženim u Crnoj Gori”.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner