Početna strana > Hronika > Ivica Dačić: Rezolucija o Srebrenici nije pravno obavezujuća, primenjivaće se u skladu sa glasanjem
Hronika

Ivica Dačić: Rezolucija o Srebrenici nije pravno obavezujuća, primenjivaće se u skladu sa glasanjem

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 26. maj 2024.

 Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, povodom usvojene rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, da će ona, pošto nije usvojena konsenzusom, biti primenjivana u skladu sa tim kako je koja zemlja glasala.

"Kad podvučete crtu, ova rezolucija nije pravno obavezujuća, jedina korist za one koji su je predložili jeste to što će 11. jul biti na agendi i obeležavan od strane Ujedinjenih nacija", rekao je Dačić za Tanjug.

Naveo je da Srbiju niko nije obaveštavao o tome šta se priprema, a da je bilo potpuno normalno da se o tome razgovara godinu dana, da se traži neko rešenje ili formulacije koje bi možda bile prihvatljive.

"Bili smo svesni da će ovo biti jedna teška borba, odnosno da oni koji predlažu ovu rezoluciju sigurno neće sebi dozvoliti da izgube od Srbije i da neće ni ulaziti u tako nešto ako nisu sigurni da će dobiti dovoljan broj glasova", dodao je Dačić.

Komentarišući rezultate glasanja i to što su predlagači dobili manje od očekivane dve trećine glasova, Dačić je rekao da Srbija nije ni išla ka tome da nadvladaju oni koji su protiv u odnosu na one koji su za jer je takav sistem glasanja, već da se išlo na to da broj zemalja koje su protiv i uzdržane bude veći od broja onih koje su za.

Dačić je rekao da je, dok je bio ministar spoljnih poslova, razgovarao sa 73 ministra i da su neke zemlje glasale drugačije u odnosu na ono što su najavljivale, navodeći Gvineju Bisao koja je glasala za rezoluciju.

Kada je reč o Ukrajini, naveo je da misli da je Nemačka otvoreno zapretila Ukrajini da će prestati da joj vojno pomaže, kako bi ona glasala za.

"Imate situaciju da su Ukrajina i Moldavija jedine dve zemlje bivšeg Sovjetskog saveza koje su glasale za ovu rezoluciju. Svi ostali su bili uzdržani, a protiv su bile Rusija i Belorusija", rekao je Dačić.

On je dodao da je Rumunija, kao prijateljska zemlja, još na početku rekla da oni poštuju odluke sudova i nije iznenađenje što su glasali za, iako jeste razočarenje.

Dačić je ocenio da su se predlagači i oni koji su glasali za rezoluciju razočarali time što je uzdržanih i onih koji su bili protiv bilo više, dodajući da su oni potcenili srpsku diplomatiju i snagu Srbije.

"A i mi sami ponekad sebe potcenjujemo. Gađamo se kamenjem na nešto što je naša prošlost i što može da nam pomogne, kao što je slučaj sa Afrikom", smatra Dačić.
Ukazao je da je od zemalja koje su glasale za 40 bilo iz Evrope i sa Zapada, a mali broj izvan Evrope.

(RT)