Početna strana > Hronika > Jelena Trivan: Nema trgovine nacionalnim interesima Srbije
Hronika

Jelena Trivan: Nema trgovine nacionalnim interesima Srbije

PDF Štampa El. pošta
petak, 20. avgust 2010.

Portparol Demokratske stranke Jelena Trivan označila je kao neumesne spekulacije medija da zemlje Kvinte nude Srbiji da omekša rezoluciju o Kosovu za brže približavanje Evropskoj uniji jer bi to, kako je rekla, značilo trgovinu nacionalnim interesima.

"Takva pitanja podrazumevaju da je Srbija spremna da trguje sa svojim nacionalnim interesima, što niti je moguće, niti bi iko u vladajućoj koaliciji na to pristao", istakla je Trivan u izjavi Tanjugu.

Podsećajući da je politika dva koloseka za evrointegraciju i pitanje Kosova stav EU, Trivan je istakla duboko neslaganje među članicama Unije po pitanju Kosova, ali i po pitanju srpske rezolucije u UN.

"U samoj EU raspoloženje se kreće od stava da je naša rezolucija previše meka, da je trebalo da bude mnogo oštrija, do toga da je nije trebalo uopšte podnositi. Mi nismo pred Generalnu skupštinu izašli sa zajedničkom rezolucijom sa EU ne zato što sam Beograd nije bio kooperativan i spreman za dogovor, nego što unutar EU nije postojalo saglasje", navela je Trivanova.

"Nije potrebno vršiti nikakav pritisak na Beograd, kako se danas u medijima pojavilo, da bude mekši, jer je Beograd od početka ovog procesa, razumejući da su naši prijatelji u EU, naša budućnost u EU, bio spreman na svaku vrstu razgovora i dogovora, i dalje je na to spreman", istakla je ona.

Trivan je kritikovala napade opozicionih stranaka na račun vladine politike prema Kosovu, jer je to - kako je kazala - politika iza koje je u Skupštini stala apsolutna većina, a niko nije ponudio razumnu alternativu.

"Tom prilikom mi nismo čuli, ponajpre od onih koji najviše kritikuju spoljnu politiku Srbije u ovom trenutku, a to je SNS, nijednu razumnu alternativu, nijednu novu ideju... Licemerno je ovo ponašanje pojedinih stranaka iz opozicije, koje su glasale za rezoluciju. Neukusno, licemerno i protivno interesima Srbije , navela je portparolka DS.

Po njenim rečima, naredni dani su prilika da opozicione stranke izađu pred građane Srbije i kažu šta je bila alternativa, ukoliko su propustili šansu pred Skupštinom.

"Jedina alternativa koju Srbija nije iskoristila, to je odustajanje od državne politike i priznanje Kosova. Ukoliko je to ono što imaju neki opozicioni lideri na umu, onda je red da to pred građane i iznesu", dodala je Trivan.

Podsećajući da je vladajuća koalicija dobila podršku za politiku očuvanja državnog suvereniteta pravnim i diplomatskim sredstvima, Trivan je primetila da je spektar pravnih i diplomatskih sredstava koja su nam bila na raspolaganju sav iskorišćen do sada.

"Jedino što nismo učinili, nismo koristili oružje, kojim su pretili kosovski Albanci i koristili su ga kao argument u ubeđivanju stranih partnera. I, jedino što nismo još učinili, a što je predlagala, na primer, Demokratska strnka Srbije, to je da tužimo neku od zemalja EU. Građanima je potpuno jasno da je to bila ispravna politika, i utoliko bi bilo poražavajuće za Srbiju da smo ušli u takvu vrstu konfrontacije sa bilo kojom članicom EU", zaključila je ona.

(FoNet)