Početna strana > Hronika > Jens Stoltenberg: Odnosi sa Rusijom su na najnižem nivou od hladnog rata, još imamo puteve i kanale za komunikaciju, ali žalimo zbog njene odluke da zatvori kancelarije NATO u Moskvi
Hronika

Jens Stoltenberg: Odnosi sa Rusijom su na najnižem nivou od hladnog rata, još imamo puteve i kanale za komunikaciju, ali žalimo zbog njene odluke da zatvori kancelarije NATO u Moskvi

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 21. oktobar 2021.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su odnosi sa Rusijom na najnižem nivou posle najnovijeg spora između Alijanse i Moskve.

„Nije bilo teže od kraja hladnog rata“, rekao je Stoltenberg uoči dvodnevnog samita ministara odbrane Alijanse u Briselu, , preneo je Radio slobodna Evropa.

NATO je nedavnoo proterao osam Rusa akreditovanih u Alijansi, navodeći da su obaveštajni agenti. NATO je takode prepolovio broj akreditovanih mesta za Rusiju.

Moskva je odgovorila povlačenjem svojih diplomata iz misije u NATO-u i zatvaranjem kancelarije Alijanse u Moskvi, optužujući NATO da ne želi dijalog i da nije pružio dokaze o navodnoj špijunaži.

„Još imamo puteve i kanale za komunikaciju sa Rusijom, ali žalimo zbog odluke Rusije da zatvori kancelarije NATO-a u Moskvi, kao i da povuče svoju misiju“, rekao je Stoltenberg.

„Pristup NATO-a Rusiji ostaje isti kao i ranije, što znači odvraćanje i odbranu, u kombinaciji sa naporima da se vodi smislen dijalog“, dodao je on.

Najnoviji spor izmedju NATO-a i Rusije nije na dnevnom redu samita u Briselu, gde se očekuje da će ministri odbrane razgovarati o takozvanom „master planu“ za odbranu Alijanse od bilo kakvog potencijalnog ruskog napada.

(RSE)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner