Početna strana > Hronika > Jonas Hafstrem: "Srbija je najzapadnije orijentisana"
Hronika

Jonas Hafstrem: "Srbija je najzapadnije orijentisana"

PDF Štampa El. pošta
petak, 07. avgust 2009.

Vlada Srbije danas je verovatno najizrazitije zapadno orijentisana od svih drugih vlada u regionu zapadnog Balkana, izjavio je ambasador Švedske u Vašingtonu Jonas Hafstrem komentarišući izglede zemalja zapadnog Balkana za učlanjenje u Evropsku uniju.

Upitan kada bi Srbija mogla da očekuje pridruživanje, ambasador Hafstrem je u razgovoru za Glas Amerike rekao da je preduslov za to predaja haškog optuženika Ratka Mladića.

"Tu je stav Evropske unije vrlo poznat i jasan. Mislim da će tu obavezu Srbija na kraju ispuniti. No, moram da primetim da je vlada Srbije danas verovatno najizrazitije zapadno orijentisana od svih drugih vlada u regionu zapadnog Balkana", rekao je Hafstrem.

On je naveo da je došlo je do dramatičnog zaokreta i da će zahvaljujući tome mnogo toga moći da se dogodi.

"Nedavno sam u novinama pročitao da bi Mladić možda mogao da bude uhapšen do kraja godine. Sve zavisi od srpskih vlasti. Ali važno je da, bez obzira na zahteve EU, Srbija i dalje želi da budu deo evropskog bloka. Mislim da su u Beogradu takođe shvatili da ne postoji nikakva brza traka, nego da je ključ svemu uvođenje i poštovanje evropskih standarda", ocenio je ambasador Hafstrem. On je rekao da zemlje zapadnog Balkana, koje naziva evropskim zemljama, imaju otvoren pristup učlanjenju. Međutim taj proces nije ni brz ni jednostavan, upozorava on:

"Zemlje Zapadnog Balkana imaju otvoren pristup učlanjenju, ali ne postoji 'brzi voz' za EU".

On je precizirao da zemlje koje žele prijem moraju da pokažu da poštuju evropska pravila i norme, a to je proces koji zahteva vreme, ali koji podstiče i unutrašnji preobražaj.

"Neke zemlje bi pod stranim pritiskom verovatno brže sprovodile reforme, ali od toga je mnogo važnije da njihova društva budu istinski opredeljena, kako za evropsko članstvo, tako i za uvođenje evropskih standarda", rekao je Hafstrem.

Mnogo toga, ukazao je, vezano je za izgradnju državnih institucija, koje moraju da budu funkcionalne. Takođe je potrebna transparentnost. Stanje ljudskih prava mora da bude pozitivno. Potrebno je, zatim, ukinuti smrtnu kaznu i druge slične stvari. Sve to iziskuje vreme.

"Bilo je članica koje su se mrštile na neutralne Šveđane, za koje se postavljalo pitanje da li su zaista Evropljani. Setite se Velike Britanije. I ona je godinama čekala na učlanjenje, zbog Francuske koja je zaustavljala njen prijem. Španija je čekala punih devet godina", naveo je švedski ambasador.

"Svako proširenje vezano je za izvesne poteškoće, koje treba prevazići, pa je zato najbolje zauzeti drugoročnu perspektivu. Ponavljam, u svemu tome najvažnija je motivisanost ljudi za preobražaj društva. Što je brži preobražaj, to je brže učlanjenje“, ukazao je ambasador Švedske u Vašingtonu Jonas Hafstrem.

(FoNet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner