Početna strana > Hronika > Kočo Danaj: Velika Albanija do 2013?
Hronika

Kočo Danaj: Velika Albanija do 2013?

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 01. novembar 2010.

Takav scenario "rešenja albanskog pitanja" daje direktor Instituta za regionalne prognoze u Tirani i bivši savetnik tri premijera, Koča Danaj.

Prema Danajevim prognozama ona bi obuhvatala celu Albaniju i Kosovo, ali i delove Srbije, Crne Gore, Makedonije i Grčke u kojima žive Albanci.

Ovu ideju je Danaj kazao na promociji svoje političke liste "Prirodna Albanija".

Smatra kako bi Albanci u tim državama trebali izaći na referendum u kojem bi se izjasnili za osnivanje velike albanske države. Odluku o referendumu ubrzo očekuje na Kosovu.

Danaj misli da se stvaranja nove države može postići mirnim putem i pregovorima sa komšijama te dodaje kako će stvaranje velike albanske države biti dobro za stabilnost i razvoj Balkana, kao i rešavanje albanskog pitanja.

Sam Danaj je bivši savetnik trojice albanskih premijera, pa se zbog toga ne može smatrati političkim marginalcem, a dodaje kako za ovu ideju ima podršku međunarodne zajednice.

RTS: Lista (ne)prirodne Albanije

Na skupu u Tirani promovisana "Lista prirodne Albanije", čiji cilj je stvaranje jedinistvene države svih Albanaca na Balkanu. Skupu prisustvovali Albanci iz Preševske doline, sa Kosova, iz Makedonije, Crne Gore, Grčke i dijaspore.

Na skupu u Tirani, kojem je prisustvovalo više stotina Albanaca iz regiona, promovisana je "Lista prirodne Albanije", direktora Instituta za regionalne prognoze u Tirani i bivšeg savetnika trojice albanskih premijera Koče Danaja.

Danaj se zalaže za jedinistvenu državu svih Albanaca na Balkanu, a kako je rekao, do tog cilja se može doći isključivo mirnim putem, kroz pregovore sa susedima.

Danaj je na skupu, na koji su došli gosti iz Preševske doline, sa Kosova, iz Makedonije, Crne Gore, Grčke i dijaspore, rekao ;da formiranje te liste vodi u stabilnost i prosperitet regiona Balkana, koji ima evropski put, prenosi Fonet.

Danaj je najavio da će se lista kandidovati na budućim izborima na teritorijama gde žive Albanci i zatražio reviziju Londonskog sporazuma iz 1913. godine, za koji smatra da je "razdvojio albanski narod u više država".

Nova albanska država, koja bi obuhvatala Albaniju, Kosovo, delove Srbije, kao i delove Crne Gore, Makedonije i Grke sa albanskim stanovništvom, prema predviđanjima Danaja, trebalo bi da bude formirana do 2013. godine.

O tome bi trebalo da se izjasne na referendumu Albanci u tim državama, rekao je Danaj, koji očekuje da će odluka o tome vrlo brzo biti doneta na Kosovu.


Prema oceni Danaja, formiranje "Prirodne Albanije" značilo bi rešavanje albanskog pitanja na Balkanu.

Danaj smatra da ta ideja ima podršku i međunarodne zajednice i napominje da tome "jasno govori prisustvo predstavnika Danske i Nemačke na skupu u Tirani", prenosi Fonet.

Tu ideju zdušno podržava prištinsko "Samoopredeljenje" Albina Kurtija, dodao je njegov zamenik Liburn Aliju.

Formiranje "Liste prirodne Albanije" pozdravili su i predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, predsednik Skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliju i potpredsednik Skupštine opštine Preševo Orhan Redžepi, javlja Fonet.

"Početak formiranja ove liste, što izvorno dolazi iz Tirane, veoma je važan i za nas u Preševskoj dolini", izjavio je Ragmi Mustafa.

On misli da je "ujedinjenje, bez upotrebe sile i ratova, budućnost" i očekuje da će "podrška toj listi vremenom rasti".

Mustafa nije mogao da kaže da li će "Lista prirodne Albanije" učestvovati i na narednim lokalnim izborima u Preševu.

Orhan Redžepi vidi "ovaj događaj kao istorijski" i podseća da se "čitavog života borio da Preševo i Bujanovac budu sastavni deo Kosova, a samim tim i Albanije", preneo je Fonet.

"Preševska dolina je najokupiraniji deo albanske teritorije", rekao je Redžepi, koji je "siguran" da će se "Lista prirodne Albanije" naći i na sledećim izborima u Preševu.

"Ako niko drugi, Albanski nacionalni pokret će biti deo te liste", najavio je Redžepi.

Više govornika na skupu u Tirani podržalo je ideju o formiranju "Liste prirodne Albanije".

(RTS, agencije)