Početna strana > Hronika > Kompanija Fajzer zatražila od zdravstvenog regulatornog tela SAD da odobri hitnu upotrebu njihove vakcine protiv koronavirusa
Hronika

Kompanija Fajzer zatražila od zdravstvenog regulatornog tela SAD da odobri hitnu upotrebu njihove vakcine protiv koronavirusa

PDF Štampa El. pošta
petak, 20. novembar 2020.

 NjUJORK - Kompanija Fajzer je danas zatražila od zdravstvenog regulatornog tela SAD da odobri hitnu upotrebu njihove vakcine protiv korona virusa, što bi moglo da se desi početkom decembra i označi početak kraja pandemiji, preneo je AP .

Predlog je došao samo dan nakon što su kompanije Fajzer i BioNTeh saopštile da se ispostavilo da je njihova vakcina uspešna oko 95 odsto u sprečavanju lakih i težih oblika Kovid-19.

Farmaceutske kompanije su saopštile da bi zbog dobrih rezultata studija trebalo da se brzo odobri šira upotreba vakcine, a to može da uradi američka Administracija za kontrolu hrane i lekova ( FDA ), čak i pre završetka poslednje faze testiranja.

Fajzer je istu molbu uputio i Evropskoj uniji, kao i Velikoj Britaniji.

"Naš posao je da isporučimo sigurnu i efikasnu vakcinu koja nikada nije bila potrebnija i hitnija", rekao je generalni direktor Fajzera Albert Burla.

Sa povećanjem obolelih u svetu, postoji veliki pritisak na regulatorna tela da donesu brzu odluku, konstatuje AP .

"Pomoć samo što nije stigla. Trebalo bi da pojačamo restriktivne mere dok čekamo da vakcina dođe do stanovništva. Nema govora o skidanju maski i ukidanju restriktivnih mera", rekao je vodeći američki epidemiolog Entoni Fauči.

I da FDA odobri vakcinu za širu upotrebu, još jedna organizacija vlade SAD mora da odluči kako će se distribuirati ograničen broj vakcina Amerikancima koji su vrlo nestrpljivi da je dobiju, dodaje AP .

Koliko je trenutno vakcina dostupno još se ne zna, ali početne količine nisu velike i moraju biti racionalno raspoređene.

Fajzer je saopštio da bi do kraja godina mogao da proizvede maksimalno 50 miliona doza.

Za američko područje bi moglo da bude napravljeno 25 miliona vakcina u decembru, 30 miliona u januaru i 35 miliona u februaru i martu, prema informaciji koju je podelila Nacionalna medicinska akademija.

Primaocima će biti potrebno da prime dve doze u razmaku od tri nedelje.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner