Početna strana > Hronika > Mitropolit Joanikije: Tragedija na Cetinju je strašna opomena za svakog čoveka. Neka Gospod izlije svoju milost na ovaj grad i na one koji su unesrećeni
Hronika

Mitropolit Joanikije: Tragedija na Cetinju je strašna opomena za svakog čoveka. Neka Gospod izlije svoju milost na ovaj grad i na one koji su unesrećeni

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 14. avgust 2022.

Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je danas, na praznik iznošenja Časnog Krsta i Svetih mučenika Makaveja Svetu službu Božiju u Cetinjskom manastiru.

Sasluživalo mu je cetinjsko sveštenstvo i sveštenomonaštvo.

U liturgijskoj besjedi rekao je da nijedno dobro djelo čovjek ne može da učini bez pomoći i milosti Božje.

“Ako čovjek učini neko dobro djelo, reći će, budući svjestan svojih nemoći i mana – to nije moje, to je Božji dar. I neće se gorditi onim što je učinio jer, zaista, Božja milost je dala da se učini dobro djelo. Tako čovjek prevazilazi svoja ograničenja i svoje mane, oslobađa se od svojih grijeha što se više Bogu približuje i što se više ispunjava Božjim energijama”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika je naglasio da je sila Božija koja ukrepljuje hrišćane ponajviše sila Časnoga Krsta.

Podsjetio je na riječi apostola Pavla da je krst sila Božija onima koji se spasavaju.

“Oni koji se klanjaju krstu Hristovome, Njegovome stradanju, Njegovoj smrti i grobu Njegovome živonosnome, oni budu osjenjivani silom Časnoga Krsta, budu osjenjivani silom vaskrsenja Hristovoga. Jer, krst je postao znak, ne samo Hristovih stradanja nego i Hristove pobjede nad smrću”, rekao je Vladika Joanikije.

Podsjetio je da je danas prvi dan Gospođinskoga posta.

“Veoma značajan post i malo strožiji od većine ostalih postova. Računa se da je strog kao i časni post pred Vaskrs”, rekao je on.

Post nije dijeta, rekao je Vladika Joanikije.

“Post časni je mnogo više od toga uzdržanja u jelu i piću. Post je veliki podvig, velika borba da se oslobodimo od debljina duše, od sala koje je pritiska. A to su strasti i to su grijesi. Da se bori čovjek sa svojim manama, da pogleda u svoje srce, da ne gleda u grijehe drugih nego da počne da gleda na svoje mane i na svoje grijehe”, rekao je on.

Govoreći o velikoj tragediji koja se desila na Cetinju prije dva dana, rekao je da danas ne priliči da u Crnoj Gori govorimo mnogo riječi.

“Cetinje je u velikoj žalosti, velikoj tuzi, bolu, patnji i nesreći zbog tragedije koja se dogodila. Izginula su djeca, izginuli su nevini ljudi. Samo možemo da zavapimo Gospodu Bogu da izlije svoju milost na ovaj grad, a posebno na ožalošćene porodice”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Pozvao je vjerne da se pomole Bogu da On da snage onima koji su izgubili svoje najdraže da izdrže bol dostojanstveno.

“I da Gospod da brzo utjehu. A onima koji su izginuli u ovoj nesreći, ovoj tragediji neka Gospod da oproštaj grehova i Carstvo nebesko. I neka Gospod da da mislimo o dobru, da mislimo dobro jedni drugima, da želimo dobro jedni drugima, da idemo ka dobru, da se oslobađamo od svega onoga što je loše. Ovo je strašna opomena za svakoga čovjeka, za svakoga ko čuje kakva se tragedija dogodila – da se čovjek zamisli gdje je i šta je. Bog da izlije svoju milost na ovaj grad i na one koju su ožalošćeni, a pokoj dušama onih koji su preminuli”, kazao je Mitropolit Joanikije.

(mitropolija.com)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner