Početna strana > Hronika > Mond: Presude Tribunala dale legitimitet bombardovanju Srbije 1999.
Hronika

Mond: Presude Tribunala dale legitimitet bombardovanju Srbije 1999.

PDF Štampa El. pošta
petak, 27. februar 2009.

PARIZ – Pod naslovom „Za istoriju”, francuski list „Mond” ocenjuje danas da su presude Haškog suda političkim i vojno-policijskim čelnicima režima Slobodana Miloševića „dale legitimitet NATO bombardovanju 1999.” Srbije, „iako je ta intervencija bila nezakonita sa stanovišta međunarodnog prava, jer je sprovedena izvan okvira UN”.

„Mond” dodaje da je NATO bombardovanje Srbije „ipak bilo opravdano jer je omogućilo da se zaustave zločini”.

A to su, dodaje list, citirajući presudu Haškog suda, „zločinački poduhvat s ciljem da se promeni etnička ravnoteža na Kosovu sa 90 odsto albanskog stanovništva”, „sistematska kampanja terora velikih razmera, uključujući ubistva, uništavanja imovine, krađe, seksualno nasilje.„

Zato je, kaže se u uvodniku „Monda”, presuda Haškog suda „istorijska jer prvi put jasno utvrđuje odgovornost bivšeg režima jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića u tom sukobu”.

„Ova presuda je isto tako i ona 'posmrtna' Miloševiću”, smatra francuski dnevnik koji kaže da je Milošević „piroman Balkana tokom 90-ih godina koji je umro u ćeliji Haškog suda pre kraja suđenja jer su sudije, baveći se samo kosovskim dosijeom, podsetili da su srpska vojska i policija, kad se sve svede, odgovarale svom 'vrhovnom komandantu' Miloševiću. Koji je, dakle, kriv”.

„Mond” smatra da je „remetilački elemenat u presudi” to što je oslobođen bivši srpski predsednik Milan Milutinović, za koga tvrdi da je „učestvovao na sednicama na kojima su se planirala nepočinstva na Kosovu”.

Oslobađajuća presuda za Milutinovića će, dodaje pariski dnevnik, „biti korišćena u Beogradu od svih onih koji odbijaju da sagledaju Miloševićeve mračne godine”.

(Beta)