Početna strana > Hronika > Neizvesna primena trgovinskog sporazuma Srbije sa EU
Hronika

Neizvesna primena trgovinskog sporazuma Srbije sa EU

PDF Štampa El. pošta
utorak, 02. decembar 2008.

BEOGRAD – U Vladi Srbije još nije postignuta saglasnost o datumu primene prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom (EU), saznaje Beta u Vladi.

Po predlogu budžeta za sledeću godinu, koji je Ministarstvo finansija prosledilo svim ministarstvima i nadležnim odborima Vlade, planirani su isti prihodi od carina kao i u ovoj godini.

To znači da od 1. januara, iako je bilo najavljeno, nije predviđena primena Prelaznog trgovinskog sporazuma.

Računice su pokazivale da bi primenom tog sporazuma prihodi budžeta u 2009. bili za 150 miliona evra manji zbog smanjenja carina na robu uvezenu iz EU.

Kako je procenjivano, prihodi od carina na uvoz industrijskih proizvoda bili bi manji za oko 130 miliona evra, a na uvoz poljoprivrednih oko 20 miliona evra.

Taj manjak trebalo je da se nadoknadi rastom proizvodnje, ali je sada izvesno da će, zbog negativnih efekata svetske finansijske krize, rast proizvodnje biti manji nego što je procenjivano u vreme kad je Vlada donela odluku da se od iduće godine jednostrano primenjuje Prelazni trgovinski sporazum.

Sve češće se čuju upozorenja ekonomista da u 2009. i Srbija može da bude u recesiji, tako da bi, zbog smanjenih prihoda od poreza i carina, budžetski deficit mogao da bude veći od predviđenih 46,5 milijardi dinara.

Predlogom budžeta za 2009. predviđeni su prihodi državne kase od 715 milijardi, što je za 110 milijardi više nego u ovoj godini.

Od carina se očekuju prihodi od oko 665 milijardi, a od akciza 116 milijardi dinara.

Planirani budžetski rashodi su 761,5 milijardi dinara, a najviše novca- 700 milijardi dinara, namenjeno je tekućim rashodima.

Vlada će, kako je Beti rečeno, najverovatnije predlog budžeta, razmatrati na redovnoj sednici 4. decembra.

(Beta)