Početna strana > Hronika > NSPM: Zahtevi organizatora i učesnika skupa „Sveća za slobodu“ - Vučić i Vlada Srbije javno i nedvosmisleno da osude Mila Đukanovića i njegov režim, a posebno hapšenje episkopa Joanikija
Hronika

NSPM: Zahtevi organizatora i učesnika skupa „Sveća za slobodu“ - Vučić i Vlada Srbije javno i nedvosmisleno da osude Mila Đukanovića i njegov režim, a posebno hapšenje episkopa Joanikija

PDF Štampa El. pošta
petak, 15. maj 2020.

Vlada Srbije treba da osudi režim Mila Đukanovića, a posebno hapšenje vladike Joanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve, kao i da uputi protestnu notu zbog represije nad Srbima, poručili su danas učesnici skupa „Sveća za slobodu“, koji je počeo oko 19 sati ispred Crkve svetog Marka, a završio se paljenjem sveća u Vaznesenjskoj crkvi.

Organizatori i učesnici protesta su ispred kancelarije predsednika Republike Srbije pročitali listu zahteva:

  

ZAHTEVI UČESNIKA SKUPA „SVEĆA ZA SLOBODU“

1. Da predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Republike Srbije javno i nedvosmisleno najoštrije osude Mila Đukanovića i njegov režim, a posebno represivno hapšenje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, sveštenika Srpske pravoslavne crkve i njenih vernika u Crnoj Gori, surovo obračunavanje policije sa mirnim demonstrantima i prebijanje dece, kao i sveukupno gaženje osnovnih ljudskih prava Srba i vernika SPC u Crnoj Gori.

2. Upućivanje protestne note Srbije vlastima Crne Gore zbog otimanja svetinja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i sveopšte represije prema tamošnjim Srbima i pravoslavnim vernicima.

3. Da Republika Srbija pred Ujedinjenim nacijama, Savetom Evrope, OEBS-om i drugim međunarodnim institucijama pokrene pitanje položaja Srba u Crnoj Gori, uz navođenje tačnih i iscrpnih podataka o tome da su Srbi izloženi progonima i ograničavanju verskih i nacionalnih sloboda, da im je onemogućeno zapošljavanje i napredovanje u državnim organima, kao i to da se, prema svim merodavnim statističkim podacima, u Crnoj Gori sprovodi plansko asimilovanje Srba.

4. Uskraćivanje gostoprimstva Đukanovićevom ambasadoru u Srbiji Tarzanu Miloševiću, svođenje diplomatskih odnosa sa Crnom Gorom na konzularni nivo tokom trajanja krize, te raskid sporazuma između Republike Srbije i Republike Crne Gore o uzajamnom zastupanju i pružanju konzularne zaštite i usluga.

5. Hitno usvajanje u Narodnoj skupštini Srbije „Rezolucije o položaju i ugroženosti Srba i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori“.

Podsećamo da je prema Ustavu, Republika Srbija dužna da štiti prava i interese svojih državljana i Srba u inostranstvu. Dokle god vlasti u Srbiji ne budu preduzele navedene mere i ispunile svoju ustavnu obavezu, smatraćemo da su Aleksandar Vučić i Vlada Srbije saučesnici Mila Đukanovića u zatiranju Srpske pravoslavne crkve i srpskog naroda u Crnoj Gori.

Organizatori i učesnici protesta „Sveća za slobodu“

Novi skup podrške uhapšenom vladiki Joanikiju i sveštenicima SPC biće održan u petak 15. 05 u 19 časova ispred Crkve svetog Marka

(NSPM)

Videti još: Beograd: Ispred Crkve Svetog Marka skup "Sveća za slobodu" u znak podrške vladici Joanikiju i uhapšenim sveštenicima SPC u Crnoj Gori; Vukadinović: Sramota je što imamo vlast koja ne reaguje na prebijanje naše dece i hapšenje naših vladika