Početna strana > Hronika > Od početka 2009. spoljni dug Rusije smanjen za 1,5 milijardu dolara
Hronika

Od početka 2009. spoljni dug Rusije smanjen za 1,5 milijardu dolara

PDF Štampa El. pošta
subota, 22. avgust 2009.

Spoljni dug Rusije smanjen je za sedam meseci ove godine za 1,5 milijardi dolara, na 39,1 milijardu dolara, objavljeno je u Moskvi.

Inostrani dug Rusije izražen u evrima smanjio se u periodu januar - jul ove godine 3,8 odsto, na 27,7 milijardi evra, objavilo je rusko ministarstvo finansija.

Najveći deo navedenog ruskog državnog duga odnosi se na zajmove izražene u evroobveznicama, u vrednosti od blizu 27 milijardi dolara, ili 19,2 milijarde evra.

Rusija je u posmatranom periodu uspela da smanji svoje dužničke obaveze prema članicama Pariskog kluba za 200 miliona dolara, na 1 ,2 milijarde dolara, dok su dugovi zemljama van Pariskog kluba ostali na pređašnjem nivou od 1,9 milijardi dolara.

Dugovi Rusije nekadašnjim članicama Saveta za uzajamnu ekonomsku pomoć (SEV) smanjili su se od početka januara do kraja jula za 100 milina dolara, na 1,3 milijarde dolara, dok su dugovanja međunarodnim finansijskim organizajama opala za pola milijarde dolara, na 4,1 milijardu.

Analitičari ukazuju da je Rusija od početka ove decenije vratila lavovski deo spoljnog duga nasleđen od bivšeg Sovjetskog saveza, kao i dugovanja koja je nakon toga napravila nova vlada u Moskvi.

Ruski korporativni dug stranim bankama i drugim finansijskim organizacjama je, međutim, tokom ove decenije narastao na više od 400 milijardi dolara, što premašuje postojeći nivo deviznih rezervi zemlje.

(Tanjug)