Početna strana > Hronika > Poslanik Evropskog parlamenta Žerom Rivijer: Potrebno ukinuti sankcije Rusiji
Hronika

Poslanik Evropskog parlamenta Žerom Rivijer: Potrebno ukinuti sankcije Rusiji

PDF Štampa El. pošta
subota, 21. novembar 2020.

Poslanik Evropskog parlamenta Žerom Rivijer smatra da je neophodno ukinuti sankcije koje je EU uvela Rusiji zbog situacije u Ukrajini.

"Pitanje konflikta u Ukrajini može rešiti samo putem pregovora u okviru normandijskog formata"

Ukidanje sankcija omogućiće da se uspostavi poverenje između država „normandijske četvorke“.

Rivijer smatra da se pitanje konflikta u Ukrajini može rešiti samo putem pregovora u okviru „normandijskog formata“ koji, uz Rusiju i Ukrajinu, čine i Nemačka i Francuska.

To proizlazi iz dopune inicijative EP o usvajanju rezolucije u šta je RT imao uvid, mada se ne precizira o kakvoj je tačno rezoluciji reč.

„Dopuna: Evropski parlament naglašava da ukidanje sankcija protiv Rusije može doprineti jačanju poverenja između zemalja i efikasnijoj primeni sporazuma“, predlaže taj poslanik.

Podsetimo, EU je zbog krize u Ukrajini uvela Rusiji sankcije 2014. godine i od tada ih stalno produžava uz obrazloženje da Minski sporazumi još nisu u potpunosti realizovani.

Minski sporazumi su potpisani 2015. godine u cilju rešavanja situacije na istoku Ukrajine, a Moskva ističe da do sad nijedna od odredbi nije u potpunosti realizovana.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine počele vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa koje su proglasile nezavisnost posle državnog prevrata u Ukrajini.

Prema poslednjim podacima Ujedinjenih nacija, u tom sukobu je stradalo oko 13.000 ljudi. Rešavanje situacije u Donbasu razmatra se, pored ostalog, na sastancima kontakt-grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila već tri dokumenta sa preporukama za smirivanje sukoba.

(Sputnjik) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner