петак, 26. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Предраг Марковић: Протеривање српског амбасадора из Црне Горе је фарса, никоме другоме не би пало на памет да у парламенту 2018. поништи нешто из 1918.
Хроника

Предраг Марковић: Протеривање српског амбасадора из Црне Горе је фарса, никоме другоме не би пало на памет да у парламенту 2018. поништи нешто из 1918.

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 02. децембар 2020.

Историчар Предраг Марковић је одлуку одлазеће црногорске владе о протеривању српског амбасадора Владимира Божовића назвао фарсом.

Такође, коментарисао је и изјаву премијера Северне Македоније Зорана Заева да је Југославија раздвојила Македонце и Бугаре, за коју је рекао да је полтронска и увредљива.

Марковић је, на онлајн трибини на тему „Уједињење Југославије 1. децембра 1918: од наде до трагедије“ у организацији српског привредног друштва Привредник у Загребу, посебно указао на црногорски менталит "вечитог расправљања о прошлости".

Истакао је да ником другом не би пало на памет да у парламенту 2018. поништи нешто из 1918.

Цитирајући Маркса да "оно што је једном трагедија, други пут је фарса", Марковић каже да је у "црногорском случају" протеривање српског амбасадора једна фарса.

Тешко је, истиче, и замислити народ који је више профитирао од Југославије од Црногораца. У једном моменту, подсетио је, 25 одсто генерала у ЈНА су били Црногорци.

Указао је и да су највише жртава на Сутјесци дали Хрвати, а да је захваљујући том, како је казао, маркетингу Црногораца, цела Југославија певала песме о команданту Сави Ковачевићу.

Говорећи о гафу Заева који је казао да је Бугаре и Македонце раздвајала Југославија, Марковић истиче да је борба за мекедонски идентитет успела само у југословенском оквиру.

Зато је, каже, изјава Заева полтронска и увредљива за оне Македонце који су покушали да надју свој идентитет у троуглу Скопље-Софија-Београд.

(Танјуг, Б92) 

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер