Početna strana > Hronika > Šandor Egereši: Autonomija Vojvodine nije samo pitanje većinskog naroda
Hronika

Šandor Egereši: Autonomija Vojvodine nije samo pitanje većinskog naroda

PDF Štampa El. pošta
petak, 24. jul 2009.

SENTA/NOVI SAD – Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je povodom dugog procesa donošenja novog Statuta Vojvodine da pitanje autonomije Vojvodine nije samo pitanje većinskog naroda.

„Na većinskom narodu je najveća odgovornost, ali pitanje autonomije Vojvodine je značajno za sve nacionalne zajednice koje žive u pokrajini. Vojvodina pripada svima nama i ona je naš zajednički zavičaj”, rekao je Egereši tokom razgovora sa učesnicima Desetih letnjih omladinskih igara u Senti.

Kako je saopštio Pokrajinski sekretarijat za informacije, Egereši je ocenio da Statut Vojvodine, iako nije idealan, stvara pretpostavke za dalji razvoj pokrajine.

„Statut nam donosi najmanje tri veoma značajne pretpostavke za bolju budućnost svih građana Vojvodine. Prva je uvođenje pojma nacionalnih zajednica umesto nacionalnih manjina, što je važna stavka u postizanju i osećaju ravnopravnosti svih građana naše pokrajine”, rekao je Egereši.

Dodao je da su od velikog značaja i ekonomske pretpostavke za dalji privredni razvitak, kao i otvaranje mogućnosti za još intenzivniju i konstruktivniju regionalnu saradnju Vojvodine.

Govoreći o značaju regionalizacije i decentralizacije, Egereši je naglasio „da je Evropa budućnosti, Evropa regiona i da, ukoliko naša zemlja iskreno želi da se pridruži Evropskoj uniji, mora da sprovede suštinski, a ne samo fiktivan proces decentralizacije”.

Letnjim omladinskim igrama u Senti prisustvuje deset hiljada mladih iz Vojvodine i okruženja, a održavaju se od 21. do 25. jula.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner