среда, 31. јул 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Саво Манојловић: Проблем литијума прелива се на улице, за то је одговорна власт. Протести су сада другачији од оних из августа 2022.
Хроника

Саво Манојловић: Проблем литијума прелива се на улице, за то је одговорна власт. Протести су сада другачији од оних из августа 2022.

PDF Штампа Ел. пошта
среда, 31. јул 2024.

 Лидер покрета Крени-промени Саво Манојловић изјавио је за Н1 да су протести који се поново одржавају против ископавања литијума у Србији другачији од оних из августа 2022, и да су "људи упознати са проблемом".

„Атмосфера сада је још боља, што се тиче протеста, чини ми се да су људи упознати са овим проблемом. Имамо и ситуацију да су се ствари потпуно прелиле ван институција. Оно што је решено притиском грађана на институције 2022, неко је решио да поништи. Ми смо више пута истицали да оно што не буду решавале институције, решаваће улица“, рекао је Манојловић.

Како каже, то није никаква претња. „То је питање друштвене закономерности“, додао је.

„И једина за то је одговорна власт, то су људи које неко плаћа да служе а не да владају народом. И уместо да решавају проблеме институционалним путем, они су се одлучили за кршење Устава“, нагласио је Манојловић.

То је, каже, било највидљивије кроз две ствари.

„Једна је нестављање Народне иницијативе на скупштински дневни ред у року од шест месеци, а друго је директно сламање Уставног суда, који је донео одлуку на основу приватних договора председника Републике са европским званичницима“, изјавио је Манојловић.

Подсетимо, Крени-промени је предао скупштини Народну иницијативу са 38.000 потписа против ископавања литијума, али се не зна где је она завршила.

„Неком је пало на памет да проба да изврши медијску лоботомију, али то очигледно није успело да се уради. И сада имате онај ефекат експрес лонца“, навео је Манојловић.

Ивица Дачић је рекао раније да је та Народна иницијатива предата у тренутку када Скупштина није заседала.

„Дачић врло добро зна о тим потписима. Када предате народну иницијативу и добијете уверење да сте предали, скупштина има рок од 30 дана да провери исправност потписа и да вам је врати на допуну. Ако се то не уради, сматра се да је иницијатива валидна и да се стави на дневни ред у року од шест месеци. Чак и да су загубљени потписи, та иницијатива је морала већ да буде у скупштини, прекршен је Устав“, казао је Манојловић.

Према његовим речима, било какво институционално решење које би довело до пројекта Јадар је неуставно.

„Ми смо у мају 2023. објавили да се ти потписи налазе у Републичкој изборној комисији. РИК, који је учествовао у крађи гласова на изборима, очигледно је одговоран и за крађу потписа. Ако 30.000 људи да потпис за нешто, ви то морате да ставите у скупштину и да се о томе изјасните“, рекао је Манојловић.

Тадашња премијерка Ана Брнабић, каже Манојловић, покушала је да реши проблем са протестима 2022. године када је рекла да је „ставила тачку на то питање“.

„Ако су мислили да ће тако јефтино моћи да отпакују то питање и да га провуку, ја мислим да морају да буду свесни своје одговорности. Једини институционални начин је да се усвоји ова Народна иницијатива и да се доведе до заустављања ископавања бора и литијума“, закључио је лидер Крени-промени.

(Н1)

 
Пошаљите коментар

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, Рио Тинто отворити рудник литијума у долини Јадра?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер