Početna strana > Hronika > Šef diplomatije Austrije: Island i Hrvatska zajedno da pristupe EU
Hronika

Šef diplomatije Austrije: Island i Hrvatska zajedno da pristupe EU

PDF Štampa El. pošta
utorak, 28. jul 2009.

BEČ – Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger zalaže se za istovremeni pristup Islanda i Hrvatske Evropskoj uniji.

„Radovao bih se ako bi imali dve nove članice - Island i Hrvatsku”, kazao je šef austrijske diplomatijeu intervjuu bečkom dnevniku „Prese”.

Što se Islanda tiče, Špindeleger ukazuje da će još potrajati dok pregovori ne uđu u konkretnu fazu, a na konstataciju da se u Briselu govori da bi pregovori sa Islandom mogli početi za pola godine, kazao je da je to „donja granica”.

„Kao članica Evropskog privrednog prostora, Island je već primenio veći deo evropskih zakona, i nalazi se i u šengenskoj asocijaciji. Međutim postoje problemi u vezi kraha islandskih banaka. Isto tako i ribarenje i lov na kitove su teme koje su Islandu važne i kod kojih se ne može tako lako upustiti u kompromise”, objasnio je Špindeleger.

Kada je reč o Hrvatskoj, šef austrijske diplomatije je odbio spekulisanje oko datuma prijema, rekavši da, ako proces bude brzo obnovljen, ta zemlja može veoma brzo da zaključi pregovore.

„Granična svađa sa Slovenijom trenutno blokira proces. I u Sloveniji će sazreti odluka da se ne može večito ići na blokadu Hrvatske u pregovorima. Potrebno je bilateralno tražiti rešenje”, kazao je on.

Špindeleger je ukazao da bi novi sporazum EU stvorio bolje strukture za proces širenja Unije, ali da ostaje otvoreno osnovno pitanje, a to je da li svaka država ispunjava osnovne uslove za pristupanje.

„Tu je potrebno, na primer kod Turske, mnoštvo mera. Osam poglavlja u pregovorima je trenutno zamrznuto, zato što po pitanju Kipra, koja se tiču osnovnih sloboda u EU, nema napretka. Sve dok se ne ustanovi pomeranje, neće biti nikakvog napretka”, poručio je ministar inostranih poslova Austrije.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner