Početna strana > Hronika > Širom Srbije održava se "Noć muzeja"
Hronika

Širom Srbije održava se "Noć muzeja"

PDF Štampa El. pošta
subota, 15. maj 2010.

Širom Srbije održava se kulturna manifestacija "Noć muzeja". Manifestacija će trajati od 18 časova do dva sata posle ponoći. Specijalna emisija "Noć muzeja uživo" i ovde godine na RTS-u.

U Beogradu i još 47 gradova u Srbiji, održava se jedna od najvećih kulturnih manifestacija, "Noć muzeja". Manifestaciju, koja se održava sedmu godinu zaredom, prošle godine je posetilo oko pola miliona ljudi, a organizatori očekuju da će ove godine posetilaca biti još više.

Iz gostovanja Tanje Bogdanov u Jutarnjem dnevniku

Cela Srbija u "Noći muzeja"

Za ovogodišnju "Noć muzeja" karakteristično je to što su praktično svi sadržaji novi, rekla je pi-ar manifestacije Tanja Bogdanov.

Gostujući u Jutarnjem dnevniku Bogdanov je istakla da će Svilajnac, grad koji inače nema muzej, od 18 časova do dva časa posle ponoći ceo biti u znaku muzej i dodala je da će posetioci u Novom Sadu imati prilike da vide izložbu vojvođanskih ulica sa početka 19. veka, kao i poznati mađarski žalnoj nakit.

"U Valjevu se otvara kula Nenadović. Šabac i Valjevo su kradovi koji će posle Beograda ponuditi najviše sadržaja. U Šapcu posetioci će moći da vide izložbu starih fotografskih radnji", naglasila je Bogdanov.

Bogdanov je rekla da je izložba pod nazivom "Šta žene žele" koja je prošle godine bila najposećenija u Novom Sadu sada premeštena u Beograd i dodala da će posetioci moći da vide retrospektivu advertajzinga od 19. veka pa do današnjih dana.

Noć muzeja uživo na RTS-u

U obeležavanje Noći muzeja, drugu godinu zaredom uključila se i Radio-televizija Srbije. Posetioci će u galeriji RTS-a, u Takovskoj 10, moći da vide 30 slika Živorada Nastasijevića, iz najznačajnijeg umetnikovog perioda, od 1923. do 1943. godine.

RTS će i ove godine imati specijalnu emisiju "Noć muzeja uživo", koja prenosi atmosferu sa najatraktivnijih mesta u Beogradu i u Srbiji.

Reportažna kola biće u Vojnom muzeju i u Muzeju nauke i tehnike, gde je nova postavka, a novinari će se javljati iz Olimpijskog muzeja koji se prvi put otvara, Istorijskog muzeja Srbije, Dvorskog kompleksa, Muzeja istorije Jugoslavije, Etnografskog muzeja, Muzeja afričke umetnosti.

Seoska kuća kraljice Marije, stare knjige, stari telefoni i automobili, tetoviranje i afričko friziranje, dečje igračke, medalje i legati sportista i mnogo dobre muzike, biće u vašim domovima u TV noći muzeja.

Redakcija dopisništva RTS-a javiće se direktno iz Niša, Užica, Kragujevca, Novog Sada, i drugih gradova Srbije.

U holu RTS-a, u Takovskoj 10, nastupiće džez orkestar RTS-a, a o fenomenu Noći muzeja govoriće sociolozi, kulturolozi, osnivači manifestacije, poznate ličnosti iz sveta kulture.

Ovogodišnju "Noć muzeja" podržalo je 48 gradova Srbije, sedam više u odnosu na prošlu godinu.

Tokom manifestacije svoja vrata će otvoriti 68 muzeja, galerija i kulturnih institucija u Beogradu. Ulaznice se danas mogu nabaviti na samim lokacijama po ceni od 300 dinara, a jedna karta važi za sve lokacije u gradu, kao i za gradski prevoz.

U Muzeju "25. maj" u Beogradu biće otvorena izložba "Ženska strana" čiji je cilj da publici približi jedan dan u životu radne žene sredinom 20. veka.

Kroz zvanične dokumente, fotografije, likovna dela, intervjue, televizijske emisije, filmove, originalne svakodnevne predmete iz tog vremena, a naročito kroz ženske časopise, rekonstruisani su različiti aspekti "ženskog sveta".

Posetioci ovogodišnje "Noći muzeja" moći će da pogledaju i novu stalnu postavku Vojnog muzeja na Kalemegdanu, posvećenu Drugom svetskom ratu, a posebnu atrakciju te izložbe predstavljaju predmeti koji su pripadali vođi jugoslovenskih partizana Josipu Brozu Titu i lideru četnickog pokreta Dragoslavu Draži Mihajloviću.

Izloženi su Titova uniforma i oružje, ali i Mihailovićeve naočari, metalna muštikla i pištolj koji mu je poklonio Nikola Kalabić.

Vojni muzej će ekskluzivno za "Noć muzeja" prvi put izložiti i nemačku mašinu za šifrovanje "Enigma", koja je zaplenjena prilikom završnih operacija oslobođenja Beograda.

Igračke od 19. veka do danas

U Etnografskom muzeju postavljena je izložba igračaka od 19. veka do danas, dok je u Muzeju nauke i tehnike otvorena nova stalna postavka pod nazivom "Drugi krug" koju čini 25 zbirki s više od 700 eksponata, dokumenata i fotografija.

U nedavno obnovljenom prostoru Galerije fresaka biće otvorena i izložba "Studenica - osam vekova slikarstva", na kojoj će biti predstavljene freske i odlivci arhitektonske plastike Bogorodičine crvke, upotpunjeni dokumentarnim materijalom.

U Konaku kneza Miloša biće otvorena postavka posvećena svetskoj istoriji i tehnikama tetoviranja, dok će u Dvorskom kompleksu na Dedinju prvi put za posetioce biti otvoren jedan od omiljenih objekata kraljice Marije Karađorđević - Slamnata kuća.

U Galeriji "Glasnik" postavljena je izložba o istorijatu crne boje, dok će u Muzeju vazduhoplovstva na Aerodromu "Nikola Tesla" biti priređena modna revija "Jatove uniforme kroz vreme".

"Kako nastaje legenda" naziv je izložbe koju za "Noć muzeja" priprema Olimpijski muzej u Beogradu i time prvi put otvora svoja vrata za posetioce.

Među najznačajnijim eksponatima tog muzeja su medalja s prvih obnovljenih Olimpijskih igara 1896. godine, reket Miloša Crnjanskog, štafetna palica najbrže "bele" štafete na svetu, kao i legati brojnih domaćih sportista.

Medija centar "Odbrana" Doma vojske Srbije, koji raspolaže zbirkom od više od 1.500 umetničkih dela, predstaviće fotografije s prvomajskih parada u SFRJ od 1945. do 1991. godine.

U Galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu posetioci mogu da pogledaju izložbu fotografija Eriha Lesinga nastalih tokom njegovih putovanja po centralnoj i istočnoj Evropi u periodu od ranih pedesetih do sredine sedamdesetih godina 20. veka.

Prošlogodišnju "Noć muzeja" koja je održana u 35 gradova Srbije posetilo je više od 500.000, uglavnom mladih ljudi, a ove godine organizatori očekuju još veću posetu.

"Noć muzeja" je daleko najposećenija manifestacija u Srbiji, a ove godine se očekuje da bude premašen prošlogodiši rekord. 

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner