Početna strana > Hronika > Stratfor: Sukob Brisela i Prištine neminovan
Hronika

Stratfor: Sukob Brisela i Prištine neminovan

PDF Štampa El. pošta
subota, 06. decembar 2008.

Pozadina negodovanja Prištine zbog razmeštanja Euleksa na Kosovu nije činjenica da je Evropska unija uvažila uslove Beograda za dolazak misije već namera Brisela da se obračuna sa „kosovskom podzemnom ekonomijom zasnovanoj na krijumčarenju”, ocenjuje se u analizi američke agencije Stratfor (Strategic Forecasting Inc). Ova privatna teksaska agencija, koja se od 1996. godine bavi prikupljanjem obaveštajnih podataka iz javnih izvora, navodi u najnovijem izveštaju o Kosovu da je „pripremljena scena za ozbiljan sukob Brisela i Prištine, što je već nagovešteno protestima protiv Euleksa i bombaškim napadom 14. novembra na sedište EU na Kosovu”.

Ironično je da Priština više nije u sukobu sa Beogradom, već sa Briselom, navodi Stratfor, ocenjujući da su se interesi Kosova i EU razišli. „Priština želi suverenitet nad celom svojom teritorijom, uključujući i oblasti sa srpskom većinom, dok Brisel želi da počne da vrši pritisak na neobuzdane operacije krijumčarenja narkotika i ljudi u novoj državi”. Po oceni Stratfora, mlade devojke iz Moldavije i Ukrajine redovno se transportuju preko Balkana i Kosova, ali glavni izvor prihoda Kosova je transport heroina koji iz Avganistana i centralne Azije ulazi na Balkan preko Turske, dok se sa Kosova distribuira dalje u Evropu. „Evropske vlasti, koje su se decenijama bavile kosovskom mafijom, sasvim su svesne strateškog značaja Kosova za krijumčarske operacije. Članice EU već su pojačale obaveštajne operacije protiv krijumčarenja unutar Kosova i njegovih mogućih veza s kosovskom vladom”, jer su „mnogi iz sadašnjeg kosovskog liderstva direktno povezani s operacijama trgovine drogom”, piše u izveštaju. Stratfor navodi i da „većina aktuelnih kosovskih lidera, uključujući premijera Hašima Tačija, ima prošlost u Oslobodilačkoj vojsci Kosova koja je uglavnom bila finansirana krijumčarenjem narkoticima”. „Kosovo zato danas vidi NATO kao dovoljnu sigurnosnu garanciju od ponovne srpske agresije, a Priština smatra misiju EU nepotrebnom za održanje suvereniteta. Iz perspektive narkotrgovine i njenih pomagača, Euleks sasvim sigurno nije dobrodošao”, ocenjuje se u analizi.

Kako je za „Politiku” izjavio profesor Radoslav Gaćinović, sa Instituta za političke studije, stručnjak za nacionalnu bezbednost i borbu protiv terorizma, teritorija Kosova trenutno je „najzapušteniji prostor na tlu Evrope”.

– Otvorene granice prema Makedoniji i Albaniji ostavljaju mafiji odrešene ruke za krijumčarenje narkotika, trgovinu ljudima i oružjem. Unmik nije mogao ozbiljno da se uhvati u koštac sa ovim problemima, ali sa Euleksom će biti drugačije. Bilo je samo pitanje vremena kada će EU shvatiti ozbiljnost organizovanog kriminala na Kosovu upravo zbog činjenice da krijumčarena roba završava na evropskom tržištu – rekao je Gaćinović.

On je kazao da o rasprostranjenosti mreže kosovskog organizovanog kriminala u Evropi najbolje govori broj kriminalca sa Kosova koji je na Interpolovim poternicama. Poseban problem za EU, tvrdi Gaćinović, predstavlja činjenica da se na Kosovu nalaze kampovi u kojima poslednju fazu obuke prolaze teroristi koji se kasnije šalju u evropske države, gde čekaju svoje zadatke.

– Velika je nepoznanica kako će Euleks proći na Kosovu, jer je evidentno da će Albanci oštro reagovati ukoliko se EU zaista upusti u borbu protiv organizovanog kriminala na ovoj teritoriji – zaključio je Gaćinović.

(Politika)