петак, 26. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Стручњаци демантују председника Тадића: Неће нам бити боље ни у 2012!
Хроника

Стручњаци демантују председника Тадића: Неће нам бити боље ни у 2012!

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 15. новембар 2010.

Нема повећања стандарда 2012. године. Држава замазује грађанима очи узимајући позајмице које ће на крају нејака привреда морати да враћа

Поруку председника Бориса Тадића да је Влада својим антикризним мерама спречила банкрот државе и да грађани осетнији раст животног стандарда могу да очекују у 2012. години, економисти, послодавци и синдикати одбацују као нереалну и популистичку!

Економиста Данијел Цвјетичанин оцењује за Пресс да оцене Тадића немају потврду у реалности, па их не треба ни узимати као озбиљне.

- Напротив, учинили су све да Србија што пре доспе у дужничко ропство. Такође, банкроти држава нису тако честа појава, па је мало вероватно да ће Србија у догледно време доживети банкрот. Много чешћа појава је економско поробљавање државе, преузимање ресурса једне државе, што се десило и у Јужној Америци, Азији и Африци, у свим земљама где је западни капитал створио неоколонијалне облике владавине. Невероватно је и да председник сматра да ће нам бити боље баш у 2012. години када треба да се одрже избори. Подсетићу да су се многа његова обећања већ показала као нереална - каже Цвјетичанин.

Са оценама Цвјетичанина слаже се и његов колега Љубомир Маџар који тврди да је пре ММФ онемогућио банкрот државе, него Влада.

- Не бих превелику заслугу приписао онима који проблем покушавају да реше тако што ће се изнова задуживати. Немогуће је да председник Тадић са сигурношћу зна да ће грађани живети боље 2012. године јер за то нема ни инструменте, а ни потребно знање. Не само он, већ ни његов стручни тим - каже Маџар.

Синдикати: Oно што је Тадићу неразумно, синдикатима је разумно

Председник Тадић је поручио и синдикатима да одустану од неразумних захтева за повећање плата и захтева који се односе на радни стаж.

Коментаришући ову оцену, Ранка Савић, председница Асоцијације слободних и независних синдиката, каже да оно што је Тадићу неразумно, синдикатима је разумно.

- Стално се тражи неки разум и стално се меримо са Европом када су радници, пензионери и незапослени у питању. Међутим, када се омогућавају дупле функције, не смањује администрација и број министарстава, онда се не помиње да нема разума и рационалности. Једноставно, наша порука се у суштини своди на то да се терет кризе равномерније распореди - каже Савићева.

(Прес)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер