Početna strana > Hronika > U SAD zatvorene još četiri banke, 72 od početka 2010.
Hronika

U SAD zatvorene još četiri banke, 72 od početka 2010.

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 16. maj 2010.

Američki regulacioni organi odobrili su ovog vikenda zatvaranje još četiri manje banke u SAD, koje nisu uspele da savladaju posledice finansijske krize, tako da je od početka ove godine u SAD bankrotiralo već 72 banke, a njihov broj i dalje raste.

Ti američki organi očekuju da će vrhunac rasta propadanja banaka u SAD biti dostignut u trećem tromesečju ove godine.

Najveća među finansijskim institucijama koje su ovog vikenda morale da prestanu da rade je „Midvest benk end trast” (Midwest Bank & Trust) iz grada Elmvud Park u državi Ilionis.

Prema Federalnoj agenciji za osiguranje uloga (FDIC) ta banka je imala aktivu u obimu od 3,17 milijardi dolara, pri čemu će uloge te finansijske institucije preuzeti „Firstmerit benk” iz Akrona u Ohaju.

Rad je, takođe, okončala „Satila komjuniti benk” u državi DŽordžija, zatim „Nju liberti benk” iz Plimuta u Mičigenu i „Sautvest komjuniti benk” iz Springfilda u Misuriju.

Prva među ove tri pomenute banke imala je aktivu od 135,7 miliona dolara, druga za 109,1 milion, a treća u iznosu od 96,6 miliona dolara.

Uloge klijenata banke „Satila” preuzeće banka „Emeris”, klijenti „Nju liberti” preći će u „Benk ov En Arbor”, a klijente „Sautvest komjuniti” preuzeće „Simons first nešenel benk” iz Arkanzasa.

Broj bankrotstava banaka u SAD je značajno porastao zbog finansijske krize, ističu analitičari.

Lane je u toj zemlji moralo prestati da radi 140 banaka, a u 2008. godini takvih je bilo samo 25, a godinu dana ranije samo tri.

Postoje nezvanične prognoze da će ove godine prestati da posluje još više banaka nego u 2009, uprkos tome što je FDIC saopštio da se situacija nekih malih banaka u posleđe vreme pomalo poboljšala.

Situacija u manjim bankama u SAD se, međutim, poboljšava polaganije od situacije u većim bankama, kao i od same ekonomije.

Predsednica FDIC Šejla Beir je već ranije upozorila da velike banke imaju pristup mnogo povoljnijem finansiranju, jer ih tržište još posmatra kao prilično velike za to da bi mogle da propadnu.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner