Početna strana > Hronika > Ugo Čaves optužio Kolumbiju za upad na teritoriju Venecuele
Hronika

Ugo Čaves optužio Kolumbiju za upad na teritoriju Venecuele

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 10. avgust 2009.

Karakas -- Predsednik Venecuele Ugo Čaves naložio je vojsci da se pripremi za mogući sukob sa Kolumbijom i optužio kolumbijsku vojsku da je upala u Venecuelu.

"Nije reč o vojnoj patroli koja je greškom ušla (na teritoriju Venecuele). Ne, oni su prešli reku Orenoke i upali na teritoriju Venecuele. Imamo očevice", rekao je Čaves u poruci naciji i optužio Bogotu za "provokacije". Čaves je rekao i da se "priprema scenario za napad na Venecuelu". "Pozivam narod i oružane snage - budimo spremni za borbu", rekao je on.

"U slučaju vojnog napada, mi ne bismo imali izbora. Ne bismo imali izbora nego da odgovorimo oružjem. Naš odgovor ne bi bio diplomatski. Bio bi vojni", rekao je Čaves.

Predsednik Venecuele je najavio i da će odmah biti obustavljene isporuke jeftinog benzina Kolumbiji.

"Volim Kolumbiju, ali narod Kolumbije mora da kaže svojoj vladi da ona mora da poštuje Venecuelu, da poštuje naš narod. Uostalom, mi ćemo ih naterati da nas poštuju", poručio je Čaves.

Čaves je kolumbijsku vojsku optužio samo nekoliko sati pre početka samita južnoameričkih lidera u Ekvadoru, na kojem treba da budu razmotreni planovi Kolumbije da izda Sjedinjenim Američkim Državama sedam svojih vojnih baza.

Predsednik Kolumbije Alvaro Uribe tvrdi da je povećano američko prisustvo neophodno za borbu protiv droge, ali Čaves smatra da će ono biti direktna pretnja njemu lično i da će baze postati "enklave američkog uticaja".

Prošlogodišnji "rat reči" Čavesa i Uribea kulminirao je slanjem venecuelanskih tenkova i teške artiljerije na granicu sa Kolumbijom, podsećaju mediji.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner