Početna strana > Hronika > Uzbekistan se protivi povećanju ruskih trupa u Kirgiziji
Hronika

Uzbekistan se protivi povećanju ruskih trupa u Kirgiziji

PDF Štampa El. pošta
utorak, 04. avgust 2009.

TAŠKENT – Uzbekistan se danas usprotivio stacioniranju dodatnog vojnog kontingenta Rusije na jugu Kirgizije, javila je agencija Itar-Tas, pozivajući se na uzbekistansku informativnu agenciju pri Ministarstvu spoljnih poslova Žahon.

„Uzbekistanska strana ne vidi nikakvu neophodnost i svrsishodnost u realizaciji planova o razmeštanju dodatnog vojnog kontingenta ruskih oružanih snaga na jugu Kirgizije”, prema memorandumu koji su Rusija i Kirgizija potpisale 1. avgusta, navedeno je u saopštenju Taškenta.

Uzbekistan tvrdi da realizacija takvih projekata na nepredvidivoj tromeđi srednjeazijskih republika „može dati impuls jačanju procesa militarizacije i iniciranju različitih vrsta nacionalističkih sukoba”, kao i da je moguća pojava radikalnih ekremističkih snaga koje mogu dovesti do „ozbiljne destabilizacije stanja u regionu”.

Predsednici Rusije i Kirgizije, Dmitrij Medvedev i Kurmanbek Bakijev, potpisali su u Biškeku memorandum, po kojem će na kirgiskoj teritoriji biti razmešten dodatni vojni kontingent, brojnosti do bataljona, i nastavni centar radi pripreme vojnika dve zemlje.

Sporazum važi 49 godina, a predviđena je mogućnost njegovog automatskog produžavanja na po 25 godina, podsetio je Itar-Tas.

Rusija u Kirgiziji već ima vazduhoplovnu bazu Kant, blizu glavnog grada Biškeka.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner