Početna strana > Hronika > Velika Britanija podigla nivo uzbune na koronavirus sa tri na četiri, na lestvici na kojoj je pet najviši nivo
Hronika

Velika Britanija podigla nivo uzbune na koronavirus sa tri na četiri, na lestvici na kojoj je pet najviši nivo

PDF Štampa El. pošta
utorak, 22. septembar 2020.

Šefovi britanskih zdravstvenih službi podigli su zvanični nivo uzbune zemlje na kovid-19, što znači da je virus u opštoj cirkulaciji i da je nivo širenja bolesti visok.

Šefovi zdravstvenih službi Engleske, Škotske, Velsa i Severne Irske navode da broj slučajeva zaraze raste "brzo i verovatno eksponencijalno".

Oni su rekli da deluju na savet Zajedničkog centra za biobezbednost i podižu nivo uzbune sa tri na četiri, na lestvici na kojoj je pet najviši nivo.

Zdravstveni zvaničnici danas su upozorili javnost da mora da snosi dodatne žrtve da bi se kontrolisao drugi talas pandemije korona virusa, navodeći da bi broj novozaraženih mogao da se udesotostruči i da poraste na gotovo 50.000 dnevno idućeg meseca ako se ništa ne uradi da se zaustavi novi talas.

U brifingu prenošemnom uživo glavni naučni zvaničnik Patrik Valens i glavni medicinski zvaničnik Kris Viti rekli su da posle sporog porasta novozaraženih tokom leta broj novih slučajeva kovida-19 se sada udvostručuje svakih sedam dana.

U drugim zemljama takav porast zaraze je brzo doveo do porasta broja smrtnih slučajeva, rekao je Viti.

Taj mračni scenario priprema teren za britansku vladu da objavi nove restrikcije oko korona virusa.

Premijer Boris DŽonson obavestiće poslanike o svom planu sutra, a očekuje se da će najaviti niz kratkoročnih restrikcija da se uspori širenje zaraze.

Britanija već ima najveću stopu smrtnosti oko pandemije u Evropi, sa preko 41.800 umrlih, prema Univerzitetu DŽons Hopkins.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner