Početna strana > Hronika > Vikiliks: Vatikan lobirao protiv Turske i Čavesa
Hronika

Vikiliks: Vatikan lobirao protiv Turske i Čavesa

PDF Štampa El. pošta
subota, 11. decembar 2010.

RIM - Papa Benedikt XVI zalagao se od početka upravljanja svetom stolicom za to da Turska ne postane članica EU, već da dobije specijalne veze sa Unijom, a diplomatija Vatikana lobirala je protiv Uga Čavesa, socijalistički orijentisanog predsednika Venecuele, navedeno je u depešama do koji je došao sajt Vikiliks.

Britanski list “Gardijan” je objavio dokumenta Vikiliksa u kojima stoji da je kardinal Racinger još 2004. godine, pre nego što će postati papa Benedikt XVI, javno tvrdio da je protiv toga da se muslimanskoj državi dozvoli ulazak u EU, iako je u to vreme sam Vatikan imao neutralan stav po tom pitanju.

Iz američke diplomatske depeše iz 2006. vidi se da je vlada SAD lobirala za tursko pridruživanje Uniji. Monsinjor Pjetro Parolin, tadašnji papin saradnik, a sadašnji ministar spoljnih poslova Vatikana, rekao je američkom otpravniku poslova pri Svetoj stolici da papa Benedikt XVI nije načelno protiv da Turska uđe u EU, ali da je papino mišljenje da Ankara neće moći da ispuni deo Kopenhagenških kriterijuma za pristupanje EU koji se odnose na verske slobode.

U depeši iz 2009. američki ambasador u Vatikanu brifovao je Baraka Obamu, predsednika SAD, uoči posete Evropi i naveo da Sveta stolica nema pravo veta na članstvo Turske u EU, ali da bi Vatikan možda želeo da Ankara razvije samo specijalne veze sa Briselom.

Monsinjor Anđelo Akatino, vatikanski diplomata zadužen za oblast Kariba i Anda, izjavio je da bi Obama trebalo da ponudi pomoć Kubi kako bi smanjio uticaj koji na tu karipsku zemlju ima Ugo Čaves, predsednik Venecuele i kako bi sprečio Čavesovu zaveru u Latinskoj Americi. Vatikan je Amerikancima saopštio zabrinutost zbog Čavesa zbog bojazni da bi ovaj mogao da potkopa uticaj Svete stolice u Latinskoj Americi.

(Blic)