Početna strana > Hronika > Zajedničke rusko-kineske vojne vežbe na istoku Rusije
Hronika

Zajedničke rusko-kineske vojne vežbe na istoku Rusije

PDF Štampa El. pošta
sreda, 22. jul 2009.

HABAROVSK – U habarovskom kraju, na istoku Rusije počele su zajedničke rusko-kineske antiterorističke vojne vežbe „Mirna misija-2009”.

Vežbama će komandovati načelnik Generalštaba Nikolaj Makarov i njegov kineski kolega Čen Binde. Oni će najpre održati vojno-političke konsultacije, koje će i predstavljati početak vežbi.

Posle konsultacija, Makarov će odleteti iz Habarovska u Kinu, gde će u četvrtak posmatrati praktične akcije vojski, rekli su Itar-Tasu izvori u ruskom Ministarstvu odbrane.

Makarov će se 24. jula, posle vežbi, sresti sa najvišim kineskim vojnim rukovodstvom, kada će, kako je planirano, biti razmotrena pitanja daljeg jačanja praktične vojne saradnje između Rusije i Kine, „što je važan element strateškog partnerstva i saradnje dve zemlje”, rekao je taj izvor.

U drugim po redu rusko-kineskim zajedničkim vežbama, koje će trajati do 27 jula, učestvovaće oko 3.000 vojnika, više od 300 jedinica bojeve tehnike, više od 40 aviona i helikoptera.

Prve zajedničke vežbe održane su 2005. godine.

Makarov je na današnjoj konferenciji za novinare u Habarovsku kazao da Rusija i Kina mogu bliže da sarađuju u vojnoj sferi.

On je kazao da zaoštravanje situacije, povezano sa nukleranim probama Severne Koreje, stimuliše Rusiju i Kinu na tešnju saradnju u oblasti bezbednosti u Azijsko-pacifičkom regionu.

Pored toga, kazao je on, situacija je složena i u Avganistanu i Pakistanu i Centralno-azijskom regionu.

„Mislim da postoji široki krug pitanja za čije smo rešenje raspoloženi da tešnje sarađujemo, kako na nivou političkog, tako i na nivou vojnog rukovodstva”, kazao je Makarov.

Govoreći o sadašnjem nivou odnosa Rusije i Kine, on je kazao da u poslednje vreme „postoje veoma dobri, topli odnosi u saradnji sa vojnim snagama Kine”.

Moskovski dnevnik Komersant piše danas da je cilj rusko-kineskih vežbi odrađivanje zajedničkih dejstava dve armije u slučaju masovnih protesta koje bi isprovocirale spoljašnje snage.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner