Početna strana > Hronika > Zdravstveni sistem podelio Ameriku
Hronika

Zdravstveni sistem podelio Ameriku

PDF Štampa El. pošta
petak, 14. avgust 2009.

Predsednik SAD Barak Obama pokušava da reformiše zdravstveni sistem i obezbedi zdravstvenu zaštitu za sve američke građane. Protivnici kažu da će plan prisiliti osiguravajuće kompanije da pokriju zdravstvene troškove pojedinaca bez obzira na to kakvu su zdravstvenu zaštitu platili.

Plan predsednika SAD Baraka Obame da temeljno reformiše sistem zdravstvene zaštite i otvori javne fondove koji bi pokrili osiguranje za većinu građana, duboko je podelio Ameriku.

Obama pokušava da reformiše zdravstveni sistemi i obezbedi zdravstvenu zaštitu za sve američke građane. Međutim, oni žele da znaju koliko će koštati taj najavljeni, kako ga već zovu, socijalistički zdravstveni sistem.

Obama i liberalni deo zemlje smatraju da država ima moralnu dužnost da zaštiti svoje građane, dok konzervativni protivnici veruju da bi predsednikov plan bio preskup za sve. Na javnoj debati u Nju Hempširu, govoreći o čak 40 miliona Amerikanaca bez zdravstvene zaštite, Obama je rekao da su oni taoci privatnih kompanija koje to zdravstveno osiguranje obezbeđuju.

"U ovom času najopasnije je da ništa ne preduzmemo. Ako dozvolimo da ovaj trenutak prođe, ako ostavimo sistem ovakav kakav jeste, i dalje ćemo gledati kako 14.000 Amerikanaca svakog dana gubi zdravstveno osiguranje, a cene polisa osiguranja će biti sve veće. Ali, u politici, ljudi koji žele da sve ostane po starom, pokušavaće da preplaše ljude izmišljajući strašila tamo gde ih nema", rekao je Obama.

Protivnici kažu da će plan prisiliti osiguravajuće kompanije da pokriju zdravstvene troškove pojedinaca bez obzira na to kakvu su zdravstvenu zaštitu platili. To bi za posledicu imalo strahovit skok cene zdravstvenog osiguranja, a teret bi pao na pleća srednje klase i celokupne ekonomije.

Demokrate pokušavaju da smire građane u svojim izbornim jedinicama. Kažu da protesti nisu spontani, već da iza njih stoje republikanci. Stručnjaci upozoravaju da bi za demokrate sada bilo najopasnije da pokleknu pod kritikama i počnu da oklevaju u sprovođenju značajne reforme.

"Bilo bi strašno opasno da Obama ne izgura reformu zdravstvene zaštite jer je to njegov glavni domaći prioritet. Ako imate veliku Demokratsku većinu u Parlamentu i Senatu, a ne možete da usvojite svoj najvažniji projekat, to će ohrabriti kritičare i razočarati pristalice", kaže Darel Vest, analitičar.

Ostaje činjenica da Obama i demokrate nisu ponudili jasne odgovore na neka ključna pitanja.

Jedno od njih je, kako Bela kuća namerava da zdravstvenu zaštitu ponudi svima i da istovremeno smanji troškove zdravstvenog sistema.

Obama kaže da neće odobriti plan o zdravstvenoij zaštiti koji bi povećao budžetski deficit. Sličan plan je pre 15 godina imao i predsednik Bil Klinton, ali su kritike republikanaca dovele do velikog pada polularnosti demokrata, i program je potpuno napušten dolaskom na vlast predsednika Buša.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner