Početna strana > Hronika > Zoran Zaev u pismu patrijarhu Vartolmeju: Pravoslavni narod Severne Makedonije zaslužuje crkvenu nezavisnost koju sanja već ceo jedan vek
Hronika

Zoran Zaev u pismu patrijarhu Vartolmeju: Pravoslavni narod Severne Makedonije zaslužuje crkvenu nezavisnost koju sanja već ceo jedan vek

PDF Štampa El. pošta
sreda, 23. septembar 2020.

 SKOPLjE - Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev zatražio je od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da Makedonskoj pravoslavnoj crkvi bude priznata autokefalnost.

Pre samo dva dana, u nedelju, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski tražio je od Vartolomeja to isto: da „iskoristi svoje apelaciono pravo” za priznavanje Makedonske pravoslavne crkve „da bi naši građani pravoslavne veroispovesti konačno dobili mogućnost da budu jednaki sa svim ostalim pravoslavnim hrišćanima na svetu”, napisao je Pendarovski.

Danas je u pismu Vartolmeju i premijer Zaev napisao da „pravoslavni narod” Severne Makedonije „zaslužuje crkvenu nezavisnost koju sanja već ceo jedan vek” i „očekuje da vidi Makedonsku pravosnavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju praznatu kao autokefalnu, sa blagoslovom i pismenom odlukom (Vartolomeja) prvog među Hristovim arhijerejima na zemlji”.

Premijer je, kako je saopštio njegov kabinet, podsetio poglavara Vaseljenske patrijaršije na sastanak u njegovom sedištu Istanbulu, na kojem je zatražena pomoć i zalaganje da MPC bude priznata kao autokefalna i primljena u zajednicu pravoslavnih crkava.

„Poštujemo ono što je određeno međunarodnim dogovrima. Ali, tražimo da budemo slobodni i crkveno u granicama naše zemlje i da naši arhijereji služe sa arhijerejima svih pravoslavnih crkava”, napisao je Zaev, prenosi Beta.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner