Početna strana > Debate > Istina i pomirenje na ex-YU prostorima > Reakcije u Rusiji, Nemačkoj i SAD na oslobađajuću presudu Gotovini i Markaču
Istina i pomirenje na ex-YU prostorima

Reakcije u Rusiji, Nemačkoj i SAD na oslobađajuću presudu Gotovini i Markaču

PDF Štampa El. pošta
NSPM   
subota, 17. novembar 2012.

Rusija: Hag nije uspeo da postane nepristrasan organ međunarodnog pravosuđa

Objektivnost i nepristrasnost Haškog tribunala stavljeni pod sumnju posle oslobađajuće presude hrvatskim generalima, saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Oslobađajuća presuda Haškog tribunala za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača stavlja pod sumnju objektivnost i nepristrasnost tog suda, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

"Izrečena presuda ponovo stavlja pod sumnju deklarisanu objektivnost i nepristrasnost Međunarodnog suda za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji", navodi se u saopštenju zvanične Moskve.

Rusija sa žaljenjem konstatuje da Tribunal "nije uspeo da postane zaista nepristrasan organ međunarodnog pravosuđa sa jednakim odnosom prema svim stranama u konfliktu na teritoriji Jugoslavije".

"Sudeći po izveštajima medija, presuda je izazvala čuđenje čak i bivšeg tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte, koja je u svoje vreme dala značajan 'doprinos' formiranju jednostrane antisrpske politike Međunarodnog suda za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji", ističe se u saopštenju.

"Skeptičnost povodom presude potvrđuje i to što su dvoje, od pet sudija odbili da je podrže", navodi ruski MIP.

U saopštenju se navodi da Rusija potvrđuje svoju čvrstu poziciju u korist prestanka rada Haškog tribunala u roku utvrđenom rezolucijom 1966 Saveta bezbednosti UN iz 2010. godine.

(RTS)

Ruski mediji: Haški tribunal legalizovao ubijanje Srba

"Srbe je dozvoljeno ubijati", "Haški sud je oprostio genocid", "Najmračniji dan u istoriji pravosuđa" – samo su neki od naslova na sajtovima ruskih medija.

Na sajtu "Pravda.ru" ocenjuje se da se iz odluke Žalbenog veća Haškog tribunala da oslobodi hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača može zaključiti da je dozvoljeno ubijati Srbe, ako je to celishodno i navodi da će današnji dan ostati jedan od najmračnijih dana u istoriji svjetskog pravosuđa.

"Srbe je dozvoljeno ubijati. Ovu jednostavnu formulu, izvučenu iz arsenala nacističke Nemačke i njenih saveznika u liku hrvatskih ustaša, sada je usvojio Haški tribunal. Ispada da je ovo Nirnberški proces, ali izvrnut“, ocjenjuje se u tekstu.

U tekstu se podsjeća da je vijeće oslobodilo dvojicu hrvatskih generala, koji su ranije bili osuđeni na dugotrajne kazne zatvora za masovna ubistva i deportacije Srba.

Interesantno je, navodi se u tekstu na sajtu "Pravda.ru", da sada ispada da je "Hrvatsku trebalo primiti u EU mnogo ranije, jer Gotovina nije zločinac, nego heroj".

U tekstu se ocjenjuje da je oslobađanje hrvatskih generala postalo "logična stvar" u delovanju Haškog tribunala, koji je sklon demonizaciji Srba i oslobađanju njihovih ubica.

Podseća se da je 2008. godine ovaj sud oslobodilo srebreničkog komandanta Nasera Orića, koji je spalio nekoliko desetina srpskih sela oko Srebrenice, kao i da nijedan od lidera bosanskih muslimana nije seo na osuđeničku klupu, kao ni hrvatske vođe 90-ih, među kojima i Franjo Tuđman.

"A šta je sa Srbima? Njima se sudi u punom kapacitetu", zaključuje se u tekstu na sajtu "Pravda.ru".

Na sajtu "Gazeta.ru" pod naslovom „Haški sud oprostio genocid“ ocenjuje se da se uoči ulaska Hrvatske u EU ovakva odluka Haškog suda može ocijeniti kao poziv Zapada balkanskim državama da počnu da grade međusobne odnose „od nule“, ali je kao žrtva tog političkog gesta ispala Srbija.

Saradnik ruskog Instituta za slovenske studije Petar Iskenderov je ocijenio da je sada otpala potreba bilo kakvog pritiska na Hrvatsku uoči njenog ulaska u EU.

"Oslobađanje Gotovine je svojevstan politički gest prema Hrvatskoj i drugim balkanskim državama, isključujući Srbiju. Zapad i EU namjeravaju da oproste sve grijehe iz prošlosti i predlažu izgradnju odnosa sa Balaknom i drugim zemljama istočne Evrope `od nule`", ocijenio je Iskenderov.

Bi-Bi-Si na ruskom jeziku ističe da su u Hagu oslobođeni hrvatski generali i da je ovo nakon gotovo 20 godina postojanja ovog suda najoštrija revizija prvostepene presude.

Podsjeća se da je prvostepenom presudom za ubistva, represije i uništavanje srpske imovine, Gotovina osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora, ali da je danas sud ocijenio da to generali nisu radili smišljeno.

Napominje se da su generali bili optuženi za zločine počinjene za vrijeme jednog od najvećih etničkih čišćenja u balkanskim ratovima, kada je 1995. godine u toku hrvatske akcije "Oluja" ubijeno najmanje 150 Srba, a protjerano više od 200.000.

Novinska agencija ITAR TASS ocjenjuje da Žalbeno vijeće nije našlo dokaze da su hrvatski generali bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata protiv civila Srpske Krajine, kao što je zaključeno u prvostepenoj presudi.

(RTRS)

Nemački mediji: Hrvatska je vodila legitimni odbrambeni rat

BERLIN – Nemačka štampa danas različito komentariše oslobađanje hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača u Hagu – neki ocenjuju potez suda ispravnim, a drugi govore o dvostrukim aršinima na štetu Srba i Srbije, navodi “Dojče vele”.

“Berliner cajtung” piše da je Hrvatska ispravno razumela presudu – juče u Hagu nije oslobođen samo Gotovina, nego čitava nacija.

“Nema sumnje da je Miloševicev bolesni san o velikoj Srbiji bio inicijalna kapisla za krvavi građanski rat. Srbi su ti koji su počeli da pucaju i da isteruju komšije Hrvate i Bošnjake iz njihovih domova, držali Sarajevo pod opsadom i počinili masakr u Srebrenici”, počinje svoj komentar “Merkiše odercajtung”.

“Hrvatska odmazda teško da je bila išta drugačija. Zašto su se, uostalom, ratni heroji obe strane jednako skrivali nakon rata? Znali su da imaju razloga za skrivanje. Nakon pravne presude do koje se došlo dvostrukim aršinima, nije čudo što se Srbi ponovo osećaju kao žrtve. Ova presuda nikako ne doprinosi poboljšanju odnosa, pravu i pravdi. Naprotiv – rovovi su ponovo prokopani. Krivi su uvek samo drugi”, ističe list.

Ocenjujući presudu “istorijskom”, ugledni “Frankfurter algemajne cajtung”, koji je zdušno podržavao razbijanje Jugoslavije, piše da više ne važi uvreženi stav da su sve zaraćene strane tokom raspada SFRJ bile jednako nemoralne.

“Nisu se na obe strane nalazili krvožedni nacionalisti koji su istim zločinačkim metodama težili istom zločinackom cilju – etničkom čišćenju. Hrvatska je bila žrtva, a Srbija agresor. Hrvatska je vodila legitimni odbrambeni rat. Kao i u svakom ratu, i u ovom je bilo napada na civile, teških zločina za koji moraju da odgovaraju pojedinci”, piše frankfurtski list.

Ali “Frankfurter algemajne cajtung” ističe da nije postojao politički plan hrvatskog rukovodstva da nasiljem i pretnjama nasiljem protera civilno stanovništvo posle oslobadanja Krajine, koju su zaposeli srpski pobunjenici. List kaže da Hrvati nisu genocidna nacija, da je to ustanovljeno u Haškom tribunalu i da je dobro što je tako.

“Hrvatska ima dobre razloge da protiv Srbije pokrene tužbu za genocid. Kontratužba Srbije je postala neodrživa nakon ove presude jer se većinom oslanja upravo na operaciju ‘Oluja’. To objašnjava žestoke reakcije iz Beograda gde se još jednom govori o haškoj ‘političkoj pravdi’. Važno je što su Hrvati, u predvečerje ulaska u EU, oslobođeni opšte sumnje da se radi o nacionalistima ogrnutim evropejskim kožama, o narodu koji se samo pretvara da je izvukao pouke iz prošlosti”, piše frankfurtski list.

Srpska javnost je kao skandaloznu ocenila odluku Žalbenog veća Haškog tribunala, a Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku, kaže za “Dojče vele” da je ta odluka u najmanju ruku iznenađujuća.

“Ta odluka pre svega nije donela pravdu za veliki broj žrtava tokom i nakon operacije Oluja, jer mi nemamo nijednu pravosnažnu presudu za te zločine. Dodatni problem je to što će se sada ponovo postaviti pitanje kredibiliteta Haškog suda”, ističe Popović.

Haški sud je na kraju procesa utvrdio da u slučaju optužbi protiv Gotovine i Markača nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata, a Popović ocenjuje da je to sa pravne strane veoma zanimljivo i da je presuda, sa te strane, “dosta neuobičajena za Haški tribunal”.

On smatra da će ovo dodatno udaljiti Srbiju i Hrvatsku.

“I reakcije hrvatskog državnog vrha, poput predsednika Josipovića koji izjavljuje da je srećan zbog ovog oslobadanja je u najmanju ruku problematična i svakako neće doprineti ni pomirenju ni uspostavljanju nekih normalnijih odnosa”, ocenjuje on.

(Tanjug)

Viktorija Niland: SAD poštuju odluku suda o oslobađanju hrvatskih generala

"Mi u potpunosti poštujemo međunarodni Haški tribunal i podržavamo odluku suda", izjavila je portparolka Stejt Departmenta Viktorija Niland komentarišući odluku o oslobađanju hrvatskih generala.

Na pitanje da li Sjedinjene Države misle da ovakva odluka otežava želju Vašingtona za izmirenjem između Srbije, Hrvatske, i celog Balkana, Viktorija Niland je odgovorila:

"Kada smo uspostavili Haški tribunal kao deo međunarodne zajednice, to je bilo u cilju zakonskog procesuiranja optužnica, tj. da se može optuženima suditi otvoreno i transparentno. Na svima nama je da poštujemo sudski proces i odluke suda. Ovu bih priliku iskoristila i da otklonim neka određena pogrešna gledanja na Balkanuna ovaj proces. Želim da naglasim da Sjedinjene Države nisu igrale nikakvu ulogu u slučajevima Gotovine i Markača. Mi nismo dostavljali nikakva dokumenta ni tužilaštvu ni obrani, niti imamo bilo kakav konkretan komentar kada su ti slučajevi u pitanju. Mi poštujemo Tribunal i poštujemo njegove odluke."

(VOA)

 

Od istog autora

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner